e-Privredni

A+ A A-

U svibnju 30 posto više turista

Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je u pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna dolazaka turista ili 19 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Istodobno je zabilježeno 11,6 milijuna noćenja što je 24 posto više. Od ukupnog broja dolazaka stranci su ostvarili 2,9 milijuna ili 22 posto više te 9,9 milijuna noćenja - 27 posto više nego u svibnju 2017.

Tako dobre rezultate prokomentirao je Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice koji je rekao kako su oni rezultat digitalne kampanje, marketinške i PR aktivnosti plasirane na stranim tržištima te provedene s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnjeg turističkog odredišta. Napomenuo je kako će se i dalje nastaviti suradnja s ključnim inozemnim i domaćim partnerima u privlačenju gostiju izvan ljetnog dijela turističke sezone, što je ujedno i jedan od HTZ-ovih strateških ciljeva.

Na statističke rezultate osvrnuo se i Gari Cappelli, ministar turizma, koji je rekao kako je hrvatski turizam ostvario rast turističkog prometa od više od 35 posto u odnosu na promatrane rezultate u pet mjeseci 2016. godine. "To je dokaz kako su naše dosadašnje aktivnosti polučile odlične rezultate, ali isto tako kako se turizam ne događa sam od sebe već se uz neprekidan rad na povećanju kvalitete i kroz stvaranje novih ponuda veoma brzo mogu napraviti veliki iskoraci. Vjerujem da će se ti rezultati pozitivno odraziti i na nastavak rasta prihoda u turizmu", rekao je Cappelli.

Promatrajući turističke rezultate ostvarene u svibnju ove godine može se zaključiti kako je i u tom mjesecu ostvaren značajan porast. Naime, u svibnju je zabilježeno 1,7 milijuna dolazaka turista što je 30 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Istodobno je registrirano 6,5 milijuna noćenja ili 39 posto više. (S.P.)

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb