e-Privredni

A+ A A-

Inauguracijski let Aegean Airlinesa od Atene do Zagreba

Tradicionalnim vodenim pozdravom u Zračnoj luci Franjo Tuđman dočekan je prvi let na izravnoj liniji Atena – Zagreb najvećeg grčkog zrakoplovnog prijevoznika Aegean Airlines.

Aegean Airlines će Zagreb i Atenu izravno povezivati tri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom i subotom, i to tijekom ljetnog reda letenja. 

Prigodna svečanost u povodu inauguracijskog leta Aegean Airlinesa održana je u prostoru međunarodnog odlaska Zračne luke Franjo Tuđman na kojoj su se gostima obratili Jacques Feron, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Sergios Diplarakos, direktor aerodromskih usluga Aegean Airlinesa i Nj. E. Stavros Tsiepas, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Helenske Republike u Republici Hrvatskoj.

Okupljenim gostima i uzvanicima prvi se obratio domaćin Jacques Feron koji je poželio dobrodošlicu Aegean Airlinesu naglasivši da će ova linija zasigurno pridonijeti razvoju turističkih i poslovnih veza između Grčke i Hrvatske te nastavku rasta prometa putnika kojeg Zračna luka Franjo Tuđman kontinuirano bilježi od početka godine.

"Izuzetno nam je drago što uvodimo novu liniju prema Zagrebu koji je popularno odredište za odmor i za poslovna putovanja što i za nas znači jačanje postojeće mreže Aegean Airlinesa. Veselimo se i svim hrvatskim putnicima koji će izabrati Grčku kao destinaciju za svoje putovanje", izjavio je Sergios Diplarakos, direktor aerodromskih usluga Aegean Airlinesa. 

"Uvjeren sam da će ova dugo očekivana linija Aegean Airlinesa, koja već dugi niz godina dobiva nagradu za najbolju regionalnu europsku zrakoplovnu kompaniju, pridonijeti daljnjem jačanju turističke i poslovne razmjene, kao i unaprjeđivanju i jačanju gospodarskih i drugih međudržavnih odnosa. Puno je toga što narodi Grčke i Hrvatske mogu naučiti jedni od drugih, s obzirom na to da su obje zemlje prepoznatljive povijesne i gastronomske turističke destinacije", istaknuo je Nj. E. Stavros Tsiepas, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Helenske Republike u Republici Hrvatskoj. 

Aegean Airlines, član Star Alliancea, najveća je grčka zrakoplovna kompanija koja od svog osnutka 1999. do danas nudi full service vrhunske letove kratkog i srednjeg dometa. U 2013. godini Aegean je kupio Olympic Air zbog čega se povećala potražnja učestalosti veza i letova, te je došlo do poboljšanja pristupačnosti grčkim otocima, uključujući neke od najudaljenijih. Ukupan promet obje tvrtke u 2017. dosegao je prevezenih 13,2 milijuna putnika. 

Aegean ulaže u jačanje međunarodne prisutnosti te potporu grčkom turizmu kako u Ateni tako i u regionalnim zračnim lukama. Ljetni red letenja za 2018. obuhvaća mrežu od 153 destinacije u ukupno 44 zemlje. Letovi se izvode putem jedne od najmlađih flota u Europi koja se sastoji od ukupno  61 zrakoplova. 

U ožujku 2018. godine, Aegean je s Airbusom potpisao Memorandum o razumijevanju (MoU) za narudžbu do 42 zrakoplova nove generacije A320neo. Ulaganje se procjenjuje na pet milijardi dolara što je najveće privatno ulaganje u Grčkoj. 

Novi zrakoplovi omogućit će ponudu novih usluga putnicima, kao i proširenje usluga na nova odredišta i tržišta. Istovremeno, nova flota značajno će povećati konkurentnost tvrtke kroz uštedu operativnih troškova. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb