e-Privredni

A+ A A-

Mladi sirar poljoprivrednik godine

Mladi dvadesetčetverogodišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik. Odluka je to stručnog povjerenstva u okviru izbora najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, koji svake godine organizira Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se proizvodnjom sireva, a vlasnik je tog gospodarstva koje mu je prepisao otac nakon položene mature. Godišnje proizvode 200.000 litara mlijeka, dok 36.000 litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku “Mlijeko hrvatskih farmi”, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima.

Na svom OPG-u najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik proizvodi i hranu za stoku. Sirutka, glavni nusproizvod proizvodnje sira, odvaja se u posebne spremnike i otprema za hranidbu crnih slavonskih svinja što ovaj projekt čini ekološki posebnim.

Uz plaketu dobio je i nagradu od 15.000 kuna koju dodjeljuje Erste Bank, a dodjela nagrade bila je u okviru poljoprivredne konferencije koja je proteklog tjedna održana u zagrebačkom muzeju Mimara u organizaciji Jutarnjeg lista.

Pobjednik nacionalnog natjecanja sudjelovat će u listopadu u Europskom parlamentu u Bruxellesu na izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika.

Pristiglo 26 prijava

Na ovogodišnji je natječaj za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika pristiglo 26 prijava, od čega je u uži izbor ušlo njih 10. Nagradu po izboru čitatelja Jutarnjeg lista dobio je Stipe Vuletić iz Opuzena. Ovaj tridesetpetogodišnji profesor geografije, koji je učionicu zamijenio radom na zemlji u dolini Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ekološki uzgaja mandarine, klementine, limune i ostale citruse, koje uz prodaju i prerađuje u šest vrsta marmelada, a proizvodi i med od cvijeta mandarine i par vrsta slatkiša od mandarine. Projekt Mandarinet – mreža mandarina započeo je sa svojim kolegama 2013. godine kada su uvidjeli mogućnost izravne prodaje mandarina krajnjim kupcima

Ovogodišnji izbor za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika treći je koji organizira Marijana Petir. “U Hrvatskoj, unatoč vrlo izazovnoj situaciji u poljoprivredi, postoje brojni mladi poljoprivrednici koji imaju viziju i volju za uspjehom na konkurentnom tržištu EU-a. Svi vi ste pravi pobjednici jer niste zatvorili vrata domova svojih očeva i majki i otišli, nego ste ostali ovdje i pokazali da se u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti. Neka to bude motivacija i drugim mladima da ostanu u Hrvatskoj i bave se poljoprivredom”, naglasila je na dodjeli nagrada Marijana Petir.

Sudionicima konferencije videovezom se obratila i austrijska savezna ministrica održivog razvoja i turizma Elisabeth Koestinger. “Naš glavni cilj je sačuvati mala obiteljska gospodarstva širom Europe, a izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika EU-a važan je korak u tom procesu”, rekla je Elisabeth Koestinger.

Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan u svojoj je poruci istaknuo kako hrvatska poljoprivreda ima budućnost na jedinstvenom europskom tržištu, a posebno ga ohrabruju primjeri uspješnih mladih poljoprivrednika u našoj zemlji. 

Krešimir Sočković

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb