e-Privredni

A+ A A-

Već 65 godina i uvijek uz gospodarstvo

Privredni vjesnik. Taj mladac sa 65 godina na leđima ni u kojem slučaju nije za mirovinu. Naprotiv. Upravo sada, stjecajem (nažalost) brojnih okolnosti, ostao je jedinstven poslovni medij, partner gospodarstvenicima i pouzdan svjedok gospodarskih promjena, kroničar poduzetničkih napora, donositelj uspješnih priča, podizatelj tako potrebne afirmacije poduzetništva, pratitelj noviteta i novih aktivnosti, investicija, zapošljavanja, poduzetnika...

Iza svakog posla, investicije, postoje ljudi koji su donijeli odluku. Ako želimo o(p)stati, moramo se prepustiti igri kojoj je život nametnuo nova, tvrda, pravila. Tvrda su, ali su pravila! Ne zaboravimo - životna utakmica odraslih zove se posao. I zato sam ponosan na Privredni vjesnik i grupu izdanja koja je pod tim krovom izrasla zadnjih desetak godina. Ponosan sam na tim, ekipu entuzijasta koja slijedi zacrtanu viziju i misiju, ponosan na reakciju čitatelja koji su prepoznali trud koji smo uložili i koji ulažemo kako bi Privredni vjesnik bio pozornica na kojoj svi akteri gospodarstva imaju važnu ulogu, ali i zrcalo u kojem će se ogledati onakvi kakvi jesu ili žele biti.

Definirali smo tjednik kao “glasilo gospodarstva, ali i glas gospodarstvenika”, odlikujući se - kako ste i sami potvrdili u brojnim čestitkama povodom našeg jubileja, na kojim vam ovim putem još jednom zahvaljujem - točnošću, istinom, novinarskim integritetom, kvalitetom i tradicijom te pozitivnošću. Privredni vjesnik je bio, jest i nadalje će biti snažna komunikacijska poluga gospodarstvu, svjedok njegovih problema, uspjeha, težnji, noviteta, priča o uspjehu... Zapravo bit će sve ono što svakom gospodarstveniku, uvjeren sam, olakšava poslovanje i snalaženje u moru zakonskih, provedbenih, izvedbenih, naredbenih i inih propisa. Na svim stranicama progovaramo o poslu, svim njegovim modifikacijama i specifičnostima, nudimo pune aktualne informacije, analize, savjet više, otvaramo prostor za izražavanje mišljenja, stavova, prenosimo natječaje dajući prostor za ponudu roba i usluga.

I sad se sjećam priprema za prvi broj pod mojim vodstvom početkom 2006., nakon vremena neizlaženja, kako sam inzistirao na žutom papiru kako bih i tada svima poslao jasnu poruku - jedino žuto u našem tjedniku je papir! I od tada smo, od tog svibnja 2006. (i tu je simbolika jer prvi je broj Privrednog vjesnika izašao upravo 9. svibnja 1953.) kada smo izašli s prvim brojem, iz tjedna u tjedan do danas navikli čitatelje - većinom gospodarstvenike - da ih čekaju vijesti o poslu, aktualne informacije, analize, savjeti, stavovi, mišljenja.

Spojili smo tako tradiciju i budućnost, uski krug i sveobuhvatnost, teoriju s praksom, znanost s inovacijom, rezultat s analizom, informaciju sa servisnom brzinom, monolog s panel-raspravom te domaće s globalnim. Znali smo da novo doba traži pravodobnost, preciznost, sažetost. Znamo da informacija i znanje postaju najvećim kapitalom i u Hrvatskoj. Smatramo da je u kratkoći konkurentnost jer je inače teško privući pozornost hrvatske poslovne zajednice koja nema mnogo vremena. Ni kratkoročno niti dugoročno.

Promjene u medijskom i gospodarskom životu, nove tehnologije, načine promišljanja i brzinu dobivanja informacija nismo htjeli samo pratiti, već smo se aktivno pripremali, mijenjali, ali i dopunjavali svoju ponudu i aktivnost. Tako s ponosom mogu reći da osim tiskanog izdanja imamo 41.000 čitatelja digitalnog izdanja tjedno, pokrenuli smo jedini tjedni televizijski gospodarski magazin koji nosi ime tjednika privredni.hr i u našoj produkciji emitira se na 12 hrvatskih lokalnih i regionalnih televizija te sa stalnom objavom reportaža na YouTube kanalu.

Mi kao Privredni vjesnik stvorenom osobnošću zadnje smo desetljeće svojim vjernim čitateljima pokazali i dokazali da komuniciramo ono što se na tržištu traži – provjerene podatke, da smo informativni, analitični i citiran vjerodostojni prikaz gospodarstva. Njegova stanja na hrvatskoj, regionalnoj i europskoj pozornici. Dakle, naš brend je taj koji priča priču.

Nastavimo pričati priču - zajedno! 

Darko Buković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb