e-Privredni

A+ A A-

Recikliranje prve tone otpadnog jestivog ulja iz kućanstva

Šest mjeseci nakon uvođenja nove 'zelene' usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili prvu tonu otpadnog jestivog ulja. Prva je to tona takvoga ulja koje su u Hrvatskoj prikupila kućanstva te će ono, umjesto u dovodu i okolišu, završiti u recikliranju. 

Kompanija nastavlja s pružanjem ove usluge te razmatra mogućnosti proširenja na ostale krajeve Hrvatske. Istovremeno, Ina je s Agroproteinkom, partnerom u projektu, u Osnovnoj školi Sesvete održala prvo u nizu planiranih predavanja o važnosti recikliranja otpadnog jestivog ulja i ostalog otpada u kućanstvima. 

   

Najviše otpadnog jestivog ulja do sada su predali građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, oko 140 kilograma, a ne zaostaju ni njihovi sugrađani iz Maksimira te Čakovčani s prikupljenih po oko 100 kilograma. Kućanstva, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša, a to su saznali i osnovnoškolci iz Sesveta kojima su predstavnici Ine i Agroproteinke održali predavanje. 

"Zadovoljstvo nam je što su naši vjerni kupci i ostali građani prepoznali novu uslugu Ine te tako pomažu očuvanju okoliša. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Cilj nam je, kao društvenoj odgovornoj kompaniji usmjerenoj ka održivom razvoju, osvijestiti tu činjenicu kod građana već od malih nogu", izjavila je Vesna Kučan-Polak, voditeljica Ininog projekta prikupljanja otpadnog jestivog ulja. 

"U Agroproteinki kontinuirano radimo na osnaživanju ekološke svijesti, kako u našim tehnološkim procesima, tako i u našem životnom i društvenom okruženju. Kroz ovaj projekt, i druge ekološke projekte koje smo radili s učenicima i vrtićkom djecom iz Sesveta, sudjelujemo u stvaranju nove kulture odnosa prema okolišu i širimo znanje da je za učinkovito zbrinjavanje važno pravilno razdvajanje otpada. Naša kompanija ima više od 10 godina iskustva u skupljanju i filtriranju otpadnog jestivog ulja koje nikako ne bi smjelo 'lutati' okolišem i tako ga ugrožavati jer recikliranjem ono postaje korisna sirovina", rekla je Ana Špehar, voditeljica odjela za zaštitu okoliša Agroproteinke.

Osnovnoškolci iz Sesveta na predavanju su mogli čuti podatak da Hrvatska u prikupljanju otpadnog jestivog ulja zaostaje za najrazvijenijim zemlja EU, poput Belgije i Austrije, gdje kućanstva recikliraju više od 50 posto ulja koje koriste u pripremi hrane. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb