e-Privredni

A+ A A-

Godišnja konferencija industrije privatne zaštite

Konferencija Privatna zaštita 2018. – gospodarstvo – zakoni – edukacija – nove tehnologije, koja je održana 12. travnja u Zagrebu, potvrdila se, kako je rečeno, kao razvojna platforma novih znanja i informacija, razmjene mišljenja, ideja, kontakata i novih partnerstva.

Konferencija, koja je održana u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore i pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba i Konfederacije europskih sigurnosnih službi COESS-a, omogućava umrežavanje i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u industriji privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca.

Predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar obrane Damir Krstičević naglasio je važnost sustava Domovinske sigurnosti u koji je iznimno bitno uključiti brojne i raznovrsne komplementarne sposobnosti i resurse koji u društvu i državi već postoje. "Potrebno je više zajedništva, sinergije, kompetentnosti i uključivosti kako bismo svom narodu i državi jamčili sigurnost, sigurnost kao uvjet bez kojega se ne može, sigurnost kojoj i vi možete dati i dajete svoj doprinos", poručio je ministar Krstičević podsjetivši na iskustvo iz Domovinskog rata. "Ono nas je naučilo da se zajedništvom, domoljubljem, uključivošću i sinergijom svih raspoloživih sposobnosti i resursa društva i države može naći primjeren i učinkovit odgovor i na najgori oblik prijetnje", istaknuo je. 

Ministar je najavio i donošenje vladine Uredbe o kriterijima i uvjetima angažiranja pravnih osoba privatnog i javnog sektora u aktivnosti sustava domovinske sigurnosti. Tijekom izrade te Uredbe, rekao je, očekuju se i prijedlozi i sugestije predstavnika privatnog i javnog sektora.

Lidija Stolica, predsjednica Ceha zaštitara, koji djeluje već 25 godina, važnim je ocijenila što je Republika Hrvatska dobila novu Strategiju nacionalne sigurnosti i novi sustav domovinske sigurnosti u kojima je prvi put uključena privatna zaštita kao jedna od sastavnica. 

Gospodarstvo bez sigurnosti ne može, a najbolji je primjer turistička sezona. "Turisti u Hrvatsku ne dolaze samo iz razloga što je lijepa zemlja, nego zato što Hrvatska ima razvijen sustav domovinske sigurnosti i privatne zaštite koji potvrđuju visoku razinu i standard sigurnosti", naglasio je izaslanik predsjednika HGK Petar Mišević. Zaključio je da ulaganje u sigurnost nije trošak nego investicija koja osigurava tržišnu prednost hrvatskog gospodarskog sustava.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb