e-Privredni

A+ A A-

MOL će predložiti Sandora Fasimona za predsjednika Uprave Ine

Na Glavnoj skupštini MOL-a održanoj 12. travnja u Budimpešti, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott imenovan je članom Nadzornog odbora MOL-a, koji nadgleda aktivnosti kompanije globalno u više od 30 zemalja. Također, imenovan je članom Nadzornog odbora Slovnafta na Glavnoj skupštini te kompanije održanoj 5. travnja. Kao član Nadzornog odbora on neće više biti član Odbora izvršnih direktora MOL Grupe.

Zoltán Áldott službeno je obavijestio predsjednika NO Ine kako želi dati ostavku na poziciju predsjednika Uprave Ine. On će obavljati sve svoje dužnosti kao predsjednik Uprave Ine dok NO Ine ne imenuje njegovog nasljednika.

Zoltán Áldott imenovan je na poziciju predsjednika Uprave Ine u travnju 2010. s ciljem spašavanja kompanije od stečaja i preoblikovanjem u profitabilnu organizaciju koja generira vrijednost za svoje dioničare. 

U priopćenju MOL Grupe, integrirane međunarodne naftne i plinske kompanije sa sjedištem u Budimpešti, navodi se kako se Zoltán Áldott izvrsno nosio s ozbiljnim izazovima, što također pokazuju i rezultati Ine za 2017. godinu. Uz to, uložio je maksimalne napore kako bi transformirao Inu iz državne u kompaniju koja posluje po tržišnim načelima u skladu s najboljim međunarodnom poslovnom praksom.

MOL je najavio kako želi predložiti Nadzornom odboru Ine imenovanje Sandora Fasimona na poziciju predsjednika Uprave Ine.

Sandor Fasimon član je Odbora izvršnih direktora MOL Grupe od 2011., što će ostati i nakon što preuzme novu poziciju u Ini. Jedan je od najiskusnijih rukovoditelja. Na čelu MOL-a Mađarska uspješno je povećao proizvodnju ugljikovodika na zrelim mađarskim poljima nakon godina pada. Pod njegovim vodstvom rafinerija Dunav u Mađarskoj postala je jedna od najučinkovitijih u Europi. Također, u Mađarskoj je, među ostalim, pokrenuo i najveći industrijski petrokemijski razvojni ciklus srednjoistočne Europe. 

Sandor Fasimon priključio se MOL-u 1998. kao direktor opskrbe u području sirove nafte i proizvoda od sirove nafte. Između 2006. i 2009. bio je generalni direktor MOL-a u Rusiji, dok je 2011. postao član Odbora izvršnih direktora gdje je prvotno bio odgovoran za istraživanje i proizvodnju Grupe. Godine 2013. imenovan je čelnikom MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Državnom institutu međunarodnih odnosa u Moskvi te osim mađarskog govori engleski, ruski i arapski. 

Zoltán Áldott ostat će na poziciji predsjednika Uprave Ine dok Nadzorni odbor ne imenuje njegovog nasljednika, izgledno nakon Glavne skupštine Ine koja će se održati u lipnju 2018. godine. 

Na Glavnoj skupštini MOL-a dioničari su odobrili izvješće Uprave u vezi financijskog poslovanja za 2017. godinu, a odobrili su i konsolidirano financijsko izvješće. Uz to je Glavna skupština odobrila rad Uprave tijekom poslovne 2017. godine te dala razrješnicu članovima Uprave.

Glavna skupština prihvatila je prijedlog Uprave o raspodjeli dobiti putem isplate dividende od 94 milijardi forinti, što predstavlja značajno povećanje u usporedbi s prošlom godinom. Osnovna dividenda porasla je za devet posto, na 85 forinti po dionici u usporedbi s prošlogodišnjih 78,125 forinti po dionici. Time se nastavlja trend postupnog povećanja redovite dividende koji je prisutan posljednjih godina. Uz to, dioničari su odobrili posebnu dividendu koju je predložila Uprava na temelju snažnog novčanog toka ostvarenog u 2017. Posebna dividenda iznosi dodatnih 50 posto iznosa osnovne dividende odnosno 42,5 forinti po dionici, čime ukupna dividenda po dionici za financijsku 2017. godinu iznosi 127,5 forinti.

Glavna skupština odobrila je prijedlog Uprave da Zsolt Hernádi ponovno bude izabran za člana Uprave. Uz to, Zoltán Áldott i András Lánczi izabrani su za članove Nadzornog odbora, a dioničari su ujedno odobrili i izbor Csabe Szabóa za člana Nadzornog odbora kao predstavnika zaposlenika.

"Želio bih zahvaliti našim dioničarima na njihovoj potpori odlukama koje je predložila Uprava. Počašćen sam što započinjem još jedan mandat kao predsjednik Uprave MOL Grupe. 2017. je bila uspješna godina tijekom koje smo uložili mnogo truda kako bismo započeli ostvarivati našu stratešku transformaciju za razdoblje nakon doba motornih goriva, istovremeno ostvarujući izuzetne financijske i operativne rezultate. Naš snažni financijski okvir omogućit će nam da u 2018. godini nastavimo transformaciju našeg poslovanja te da u nadolazećim godinama postupno povećamo povrat investicije našim dioničarima", izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb