e-Privredni

A+ A A-

Gospodarsko izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Slovačkoj

Gospodarsko izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, s naglaskom na IT sektoru i inovacijama, posjetilo je 10. i 11. travnja Košice u Slovačkoj. U izaslanstvu su sudjelovale tvrtke Statim, Split parking, Stranica, Amber IT Solutions i Agentura A.Z., a predvodila ih je direktorica HGK Županijske komore Split Vesna Friedl.

Posjet je organizirala HGK ŽK Split u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj, kao uzvratni, nakon u lipnju prošle godine održanog Hrvatsko-slovačkog poslovnog skupa u Splitu.

Na Slovačko-hrvatskom inovacijskom forumu predstavnik Slovačke investicijske i razvojne agencije upoznao je sudionike s gospodarstvom svoje države, jednim od najotvorenijih gospodarstava u Europskoj uniji, i prilikama za investiranje. Prezentirane su i aktivnosti klastera Košice IT Valley te Klastera za automatizacijske tehologije i robotiku AT+R. Domaćinima je predstavljena Hrvatska gospodarska komora i njene aktivnosti, gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije te gospodarski odnosi sa Slovačkom.

"Nadam se da će ovo biti samo prvi u nizu susreta s ciljem produbljivanja suradnje i povezivanja dviju županija. Nama bi, na primjer, bila od velike koristi vaša iskustva u turizmu", istaknuo je uvodno predsjednik Košičke županije Rastislav Trnka.

Gospodarska suradnja između Splitsko-dalmatinske županije i Slovačke je relativno skromna i mnogo je prostora za poboljšanje. U 2017. godini vrijednost županijskog izvoza u Slovačku iznosio je gotovo dva milijuna eura, a što se turizma tiče, gotovo 110.000 Slovaka u 2017. godini ostvarilo je više od 808.000 noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Puno je sličnosti između Splitsko-dalmatinske županije i Košičke regije, druga smo snaga u našim državama. IT sektor već ima značajan udio u BDP-u Košičke regije, a Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano raste po tom pitanju i želi postati lider u IT tehnologiji", rekao je župan Blaženko Boban otvarajući konferenciju.

Pozitivna slovačka iskustva, posebno napredak IT sektora koji sudjeluje sa četiri posto udjela u broju zaposlenih i 14 posto u BDP-u i automobilske industrije, koja postaje lider u svjetskoj proizvodnji automobila, poticajna su. Održani su B2B razgovori tvrtki, organiziran posjet Sveučilišnom znanstvenom parku Technicom, Sveučilišnom istraživačkom centru progresivnih materijala i tehnologija za sadašnje i buduće primjene Promatech te IT tvrtkama. (J.V.)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb