e-Privredni

A+ A A-

Zaštita proizvođača od nepoštenih trgovaca

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a prijelazno razdoblje do njegove pune primjene isteklo je krajem ožujka. Od tada svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača moraju biti usklađeni s novom regulativom.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u stvaranje ovog zakona krenulo se kako bi se zaštitili domaći proizvođači od nekorektnih tretmana trgovaca/otkupljivača, ali i uspostavio transparentan i fer odnos proizvođača i trgovaca/otkupljivača. Donošenjem ovog zakonskog teksta omogućit će se uređenje tržišta i sankcioniranje nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Njime je propisan sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa, a u njega su ušle i definicije nepoštene trgovačke prakse, ali i mjere kojima bi se one spriječile. Osim toga, tim je zakonom riješeno pitanje zadaća i načina postupanja tijela koja ga provode.

Prijaviti nepoštene prakse

Zakon je izrijekom utvrdio 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina. Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora...

Zakon se dugo pripremao i o njemu se raspravljalo na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u Hrvatskoj, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj”, izjavio je ministar Tolušić te dodao kako ovim zakonom nitko nije zakinut, već su njime konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom. “Pozivam sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati, a pokaže li se potrebnim, pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon”, dodaje Tolušić.

Kvalitetnija suradnja

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, tim se zakonom ne ograničavaju temeljni interesi proizvođača i trgovaca/otkupljivača, nego se uspostavlja jasan okvir za odgovornost u ispunjavanju mjerljivih usluga koje su naplaćene. Zakonodavci očekuju da će primjena ovog zakona donijeti kvalitetniju suradnju među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj. Od donošenja zakona u prosincu Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora su otvorili dijalog s dobavljačima i trgovcima radi tumačenja zakonskih odredbi, a prikupljena su i pitanja vezana uz primjenu zakona, na koja su dani odgovori.

Kroz pisana pojašnjenja i izravnu komunikaciju na radionicama, predstavnici Ministarstva i AZTN-a odgovorili su na gotovo 200 pitanja. Najveći interes bio je usmjeren na akcije i popuste, asortimanski rabat, pozicioniranje proizvoda na policama trgovaca te povrat neprodanih proizvoda. Detaljne upute, odnosno pitanja i odgovori na temu nepoštenih trgovačkih praksi dostupni su na stranicama Ministarstva poljoprivrede i AZTN-a - http://bit.ly/NepostenaPraksa.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb