e-Privredni

A+ A A-

Domaće sjeme za najbolje rezultate

Naredbom Kraljevske dalmatinsko-hrvatsko-slavonske zemaljske vlade davne 1897. u Zagrebu je osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski kemijsko-analitički zavod. Budući da je Bc Institut pravni sljednik zavoda, ove godine obilježava 120. obljetnicu postojanja.

Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta, kaže nam kako je osnovna djelatnost tog dioničkog društva, koje je današnji naziv dobilo 1994., utemeljena još 1966. te je na snazi i danas. Naime, Bc Institut je zadužen da znanstvenim metodama i postupcima radi na proučavanju, istraživanju i rješavanju svih problema iz područja genetike i fiziologije bilja, oplemenjivanja, specijalne proizvodnje te proizvodnje sjemena ratarskog bilja. Zatim, pronalazi i usavršava istraživačke metode u tim područjima poljoprivredne znanosti i prakse, radi na usavršavanju stručnoga kadra i znanstvenog podmlatka, pridonosi gospodarskom i kulturnom razvoju zemlje te, među ostalim, pruža usluge u obliku nadzora nad proizvodnjom i kontrole kvalitete sjemena.

“Trenutačno, Bc Institut zapošljava 126 djelatnika, od kojih je 35 posto visokoobrazovano. Osim matične tvrtke u svom sastavu imamo još jednu tvrtku u Hrvatskoj, Bc Agroslavoniju u Osijeku te Bc sjeme u Orašju u BiH. U Srbiji pak imamo dvije tvrtke - Bc Hibridi Sombor i Bc Doradni centar Kula, a u Turskoj, u Ankari tvrtku Bc Tarim Urunleri.

Sve one s Bc Institutom čine Bc Grupu koja broji ukupno 170 zaposlenih s time da u sezoni intenzivnih poslova od svibnja do studenoga zapošljavamo u prosjeku još 100 sezonskih radnika”, objašnjava nam prvi čovjek Bc Instituta.

Oplemenjivački programi

Bc Institut u svom vlasništvu ima četiri doradna centra - dva u Hrvatskoj (Rugvica i Slatina) te dva u inozemstvu (u Kuli u Srbiji te u okolici Ankare u Turskoj). “Bc Institut danas je najveća domaća sjemenarska tvrtka potpuno okrenuta tržištu. Financiramo se isključivo prodajom sjemena vlastitih kreacija. Posjedujemo vlastite oplemenjivačke programe kukuruza, strnih žitarica i krmnog bilja, dok na ostalim programima surađujemo s priznatim svjetskim kompanijama. Primjenjujemo najviše standarde kvalitete sjemena i poštujemo sve zakonske propise povezane sa zaštitom okoliša. Unatoč prisutnosti svih svjetskih multinacionalnih kompanija i dalje držimo vodeću tržišnu poziciju u Hrvatskoj kod pojedinih kultura kao što su kukuruz, pšenica, tritikale, zob i pir te kontinuirano povećavamo plasman sjemena svojih kreacija na 18 različitih svjetskih tržišta, na kojima smo trenutačno prisutni”, kaže on.

Rast poslovanja Bc Institut očekuje u prodaji sjemena uljarica. “Do sada smo u ponudi imali samo sjeme sorti soje Agronomskog fakulteta u Zagrebu. S obzirom na to da su se površine pod uljaricama u zadnje tri godine značajno povećale, te da je soja postala treća najvažnija kultura u strukturi sjetve u nas, odlučili smo obogatiti ponudu i od ovoga proljeća proizvođačima nudimo i sorte soje talijanske tvrtke Societa Italiana Sementi - SIS. Kako Bc Institut nema oplemenjivačkih programa na suncokretu i uljanoj repici koje se u Hrvatskoj siju na značajnim površinama, odlučili smo ući i u suradnju s francuskom tvrtkom Caussade Semences i ponuditi poljoprivrednicima njihove hibride”, naglašava Ikić.

“Sjeme prodajemo putem distributera koji ga kroz veleprodaju ili maloprodaju prodaju krajnjim korisnicima, a to su poljoprivredni proizvođači. Njihovo povjerenje izuzetno nam je bitno, jer oni su ti koji nam izborom i sjetvom naših hibrida i sorti omogućuju da i dalje kvalitetno i uspješno poslujemo. Naravno, da su nam jednako važni i svi distributeri s kojima radimo te se s njima trudimo održavati partnerski odnos u kojemu obje strane imaju interes i koristi”, kaže Ikić.

Ikić smatra da bi država trebala imati više sluha za posao kojim se bave. “Usuđujem se reći da smo jedna od rijetkih pozitivnih hrvatskih tvrtki koja objedinjuje uistinu sve - tradiciju, vlastite proizvode koji su rezultat istraživanja i razvoja, dakle inovativnost, izvornost i prepoznatljivost, proizvodnju, izvoznu orijentiranost - i koja pronosi i zastupa hrvatske interese gdje god se pojavi. Mislim da su te činjenice dovoljne da nam se malo više pomogne, ponajprije kod nastupa na inozemnim tržištima gdje imamo prostora za širenje i povećanje prodaje. S druge strane, mislim da bi država trebala imati malo više sluha da pomogne hrvatskom oplemenjivanju i sjemenarstvu kako bi se ovaj još zdravi segment poljoprivrede zadržao na današnjoj razini. Država bi mogla svojom regulativom i donošenjem zakonskih okvira svakako to učiniti i čini mi se da aktualna garnitura u Ministarstvu poljoprivrede ima sluha za probleme koji muče hrvatsku industriju sjemena”, naglašava Ikić.

Ekološka poljoprivreda

Strategija i orijentacija Bc Instituta u budućnosti u segmentu istraživanja i razvoja je i daljnje praćenje i primjena najnovijih dostignuća u oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu, znanstveno i stručno usavršavanje, te stvaranje novih i modernih hibrida kukuruza i sorti strnih žitarica. “U poslovnom smislu naš cilj je zadržavanje i po mogućnosti povećavanje tržišnog udjela sjemena glavnih ratarskih kultura, kao i pronalaženje novih tržišta i kupaca u inozemstvu te povećanje izvoza sjemena Bc kreacija. Ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj je u velikom porastu, a mi ćemo poljoprivrednicima koji su se odlučili za ovu vrstu proizvodnje ponuditi eko sjeme Bc hibrida i sorti. Ako se sve analize pokažu pozitivnima, imamo ideju razvijati i vlastitu liniju eko proizvoda koju bismo ponudili potrošačima u Hrvatskoj, ali i šire. Također, planiramo proširiti svoju djelatnost i na obnovljive izvore energije”, zaključio je Ivica Ikić. 

Boris Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb