e-Privredni

A+ A A-

Od trabakula do glamura

Opatijska turistička agencija Katarina Line ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada. Tog 17. veljače 1992. njena osnivačica Katica Hauptfeld u iznajmljenoj sobi Hotela Adriatic osnovala je tvrtku u kojoj je bila jedini zaposlenik. Danas je ta tvrtka jedna od financijski najuspješnijih hrvatskih turističkih agencija s vlastitim uredima u Opatiji, Splitu i Dubrovniku, s oko 40 zaposlenika i flotom od 55 brodova za krstarenja Jadranom. No, kako je sve započelo?

“Sve je počelo s trabakulom tj. malim brodom pod nazivom Gusar. Od samoga početka agencija se usmjerila na krstarenja Jadranom i receptivni turizam. U nadolazećim godinama postupno smo povećavali flotu koju su činili jednostavni trabakuli sa skromnim kabinama, koji su ubrzo prerasli u suvremene drvene brodove”, rekla je Katica Hauptfeld. Dodala je kako su te brodove kasnije zamijenili čvrsti željezni brodovi, koji su predstavljali veliki iskorak u hrvatskoj maloj brodogradnji i turizmu. “Možemo reći da su to bili prvi namjenski građeni mini kruzeri, za turistički segment kojim se bavimo. Sve je to prethodilo najavi takozvanih deluxe krstarenja koja su započela 2012. godine. Na brodovima su sada udobne kabine, a turistima je na raspolaganju i visoka razina gastronomije”, istaknula je Katica Hauptfeld.

Četiri nova broda u floti

Takvo sedmodnevno krstarenje znači svaki dan kupanje u drugoj uvali i noćenje u drugoj luci, a turisti na krstarenjima najčešće posjećuju četiri do pet otoka. Odmor na brodovima upotpunjen je raznim sadržajima, od biciklizma i joge do clubbing programa, koje najčešće biraju mladi gosti iz Australije.

Agencija Katarina Line godišnje u Hrvatsku dovodi oko 100.000 turista. Prema njihovim statističkim podacima, prošle godine na brodovima te agencije odmarao se 26.541 turist, a za 70.574 turista organizirali su odmor u hotelima. Pribroje li se tome njihovi gosti koji se odmaraju u privatnom smještaju, brojka se penje na 100.000. Za ovu godinu Katarina Line ima 55 ugovorenih brodova za krstarenje Jadranom. U tu flotu uključena su četiri nova broda koja će ekskluzivno ploviti za Katarina Line. Zahvaljujući radu i viziji Katice Hauptfeld, Katarina Line je bila i ostala stabilna i financijski neovisna tvrtka. Iznimne zasluge ima i na području malog brodarstva i brodogradnje, jer su mnogi brodovi upravo zbog rasta segmenta krstarenja, koji je potaknula, izgrađeni u hrvatskim brodogradlištima i u vlasništvu su naših obitelji.

Govoreći o planovima za 2018. godinu, Katica Hauptfeld kaže kako pripremaju mnogo novih sadržaja te dodatna zapošljavanja, a započinju i s pripremama za izgradnju hotela na Slatini u središtu Opatije. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb