e-Privredni

A+ A A-

Med od smilja i kadulje najbolji na svijetu

Poznato je da se med, zahvaljujući svom iznimnom sastavu, od davnina smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje brojnih bolesti. Tako su, primjerice, u grobnici faraona Tutankamona pronađene posude s još jestivim medom, stare više od 3000 godina, dok su Grci i Rimljani za vrijeme ratova koristili med kao sredstvo za jačanje i liječenje organizma te brže zacjeljivanje rana. 

Znajući sve te činjenice kao i karakteristike meda kao ljekovitog prirodnog sredstva, obitelj Rončević iz mjesta Sveti Juraj pored Senja odlučila se baviti proizvodnjom meda. Danas je njihov med jedan od najbolje ocijenjenih u Hrvatskoj.

“Njegujemo tradicionalno, seleće pčelarstvo i čuvamo košnice tzv. baračevke, tipične za naš primorski kraj. Na nenaseljeni otok Prvić ribarskim brodom selimo pčele na ispašu kadulje. Na negostoljubivi, kameniti dio otoka nosimo ih pojedinačno i ručno. Pčele selimo stoga što je naš kraj iznimno bioraznolik, a to nam omogućuje da na malom području od oko 30 kilometara proizvedemo i do pet sorti kvalitetnog meda”, rekla je Ivana Rončević, vlasnica OPG-a Rončević.

Zlatna žlica za med od smilja i kadulje

Govoreći o svojim proizvodima, ona je naglasila kako se na njihovom OPG-u proizvodi sortni med od kadulje, jedan od najcjenjenijih hrvatskih medova, koji pomaže kod grlobolje, kašlja i temperature. U širokoj paleti medova nalazi se i sortni med od smilja koji je vrlo aromatičan, a pomaže kod probavnih smetnji i iznimno je cijenjen u prirodnoj kozmetici. Isto tako, Rončevići proizvode i sortni med od vrijeska koji je snažan diuretik i detoksikator te djeluje umirujuće na organizam. Med crnogorične medljike tzv. medun iznimno je bogat željezom i antioksidansima, dok je livadski planinski med bogat mineralima i vitaminima, a koristi se kod kašlja i umiruje organizam. Osim meda, na OPG-u Rončević proizvode se još propolis, cvjetni prah, medni ocat, medni sirupi, medenjaci i melemi za njegu kože.

Obitelj Rončević doživjela je najveći uspjeh na svjetskom ocjenjivanju kvalitete sortnih medova Apimedica&Apiquality Forum 2010. gdje je njihov med od smilja proglašen najboljim medom na svijetu. Uz to, na ovogodišnjem 21. državnom ocjenjivanju meda - Osijek 2016. Rončevići su dobili nagradu Zlatna žlica - za najbolji hrvatski sortni med od kadulje i najbolji sortni med od smilja. Inače, natjecanja u kvaliteti meda pridonose kvaliteti samog proizvoda, ali govore i o tome kako ga doživljaju potrošači. Pritom je vrlo važna kontrola proizvoda. Situacija u hrvatskom pčelarstvu nije baš sjajna i zahtijeva aktivno sudjelovanje svih pčelara u očuvanju pčela u uvjetima globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, kao i u čuvanju njihovih staništa te obnavljanju nasada ugroženog bilja, posebice smilja. 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb