e-Privredni

A+ A A-

Andrea’s Room - kao užitak i posao

 

Posao arhitekta je zanimljiv, a nakon uspješno ostvarenog projekta rezultat je građevina u kojoj se živi i koja se koristi. No Andrea Solomun je, unatoč diplomi arhitekture, odabrala drugačiji poslovni put - ples.

“Bila sam u zabludi kad je riječ o arhitekturi i mojoj ljubavi prema njoj. Kada ste mladi i upisujete fakultet, često imate iluziju o tome što će vam kasnije taj posao donijeti. Zanimanje i profesija su zapravo dvije potpuno različite stvari. Mislim da sam se u arhitekturu zaljubila zato što mi je dobro išla. Odmah sam dobila posao i radila na fakultetu. Tada sam zapostavila ples na jednu godinu, no shvatila sam da arhitektura kod nas stagnira. Mučilo me također to što nakon 10 sati ureda nisam baš bila dobre volje”, kaže Andrea Solomun, vlasnica Andrea’s rooma.

 

Živjeti od plesa

Rad u kazalištu i ljubav prema predstavama i plesu su ipak prevagnuli. A činjenica je da je u to vrijeme mogla više mogla zaraditi tim poslom nego baveći se arhitekturom. “Nikad se ne bi reklo da bi čovjek od fizičke aktivnosti mogao zarađivati više nego od neke intelektualne. Arhitektura je bila uvijek prestižna profesija, no situacija je takva kakva jest. I to je razlog zašto sam se okrenula plesu”, dodaje Andrea Solomun.

Iako kaže kako se u svakom poslu smanjuje doza užitka prema dozi iritacije koja se javlja tijekom vremena, u onome što radi ipak uživa. S druge strane uvijek je otvoreno pitanje kako živjeti od plesa.

“Mislim da je problem kod nas to što nam je broj kazališne publike drastično pao. Za to krivim i nas koji radimo u kazalištu jer smo počeli raditi predstave koje ne privlače publiku. Otišli smo u eksperimentalne plesne žanrove. Ja to podržavam, no treba polaziti od toga da se publika treba baviti predstavom i da im ona stoga treba biti razumljiva. Publika nije glupa i nikada se takvom ne bi trebala smatrati”, naglašava Andrea Solomun.

Konceptualne i filozofske predstave nisu zanimljive publici pa se u njihovoj trupi rade predstave koje potiču fizičku aktivnost i imaju priču blisku običnom čovjeku.

“Možda netko može reći da smo plitke jer to nije visokointelektualni žanr. No mislim da je upravo to privuklo publiku. Nas dvije uspijevamo odraditi predstavu i po 25 puta, a to je za naše pojmove puno. Moramo se svi malo pozabaviti time da vratimo publiku u kazalište”, ističe Andrea Solomun.

Ljubitelji plesa, ali i pilatesa i joge dobrodošli su gosti u njenoj sobi. Andrea’s room mjesto je gdje se može učiti, vježbati i zabaviti. “Sadržaji koje nudimo pristupačni su svima neovisno o dobi, spolu ili tjelesnim mogućnostima. Imamo polaznike od 15 do 55 godina starosti i to i na rekreativnom baletu, jogi ili pilatesu”, dodaje Andrea Solomun.

Jogu, rekreativni balet, pilates, barater i kondicijske treninge nudi na dvije lokacije u Zagrebu. “Najpoznatiji smo po baletu. Trenutačno imamo više od 150 polaznika rekreativnog baleta, što je najviše u Hrvatskoj i više od ukupnog broja polaznika baletnih škola, no je razumljivo jer je ovo tečaj. Rekreativni balet može biti zabavan, privlačan svima i izvodiv”, naglašava Andrea Solomun.

Interes polaznika sve veći

Ideje o širenju posla postoje jer raste i interes polaznika. “Ema Janković i ja smo u našoj plesnoj kompaniji Dance Company &M krenuli izgrađivati brend. Pokušavamo to napraviti i sa sadržajem plesnog centra. Trenutačno educiramo svoje pedagoge kako bismo predale svoje znanje i omogućili im da te satove vode i dalje”, kaže ona.ž

Djevojke iz Splita, Pule i Rijeke već pitaju kada će se otvoriti studio i u njihovim gradovima. “Za sada Ema i ja putujemo po gradovima i održavamo radionice gdje predstavljamo sadržaje koje imamo i ovdje. U okviru radionice ili master classa tijekom jednog ili nekoliko dana dajemo im mogućnost da probaju sve ono što nudimo u našem centru”, zaključuje Andrea Solomun.

Iako se zbog sigurnosti i izbjegavanja ozljeda ne vježba u špicama, ponoviti gradivo stečeno u baletnim školama ili učiniti prvi plié ili fuetté čak i u ozbiljnijim godinama možete još ovog tjedna. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb