e-Privredni

A+ A A-

Agrokor - Dobavljači su bitni

Kako se približava travanj, tako se intenziviraju sastanci i pregovori vezani uz nagodbu Agrokorovih vjerovnika. Prošli su se tjedan u Zagrebu sastali dobavljači i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško koji je istaknuo da su financijskim investitorima i cjelokupnom procesu, kada je riječ o nagodbi, dobavljači jako bitni. “Unutar ovog procesa dobavljači su bili jedini vjerovnici samog procesa koji su dobili isplate i svima u cijelom sustavu bitno je da se o dobavljačima pobrine na pravi način, kako bi oni mogli i dalje funkcionirati unutar tog sustava”, rekao je Peruško koji je najavio i potpisivanje sporazuma sa Sberbankom ističući kako pomaka ima te da načelni dogovor već postoji. Potraživanja ruske banke od Agrokora su oko milijardu eura. Prokuristica Kraša Marica Vidaković istaknula je kako je dobavljačima održana i prezentacija o sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća i nove izvanredne uprave u Zadru, te je najavila daljnje intenzivne razgovore vezane uz završetak nagodbe.

Do 530 milijuna eura tražbina ne bi se otpisalo

S druge strane, sam Agrokor je tijekom protekloga tjedna objavio dva dokumenta - Vodič kroz model namirenja i Set sažetih informacija sukladno Pravilniku o korištenju informacija Privremenog vjerovničkog vijeća. Riječ je o informacijama koje su bile prezentirane i stavljene na raspolaganje članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i njihovim suradnicima, a koje se sada, sukladno Pravilniku o korištenju povjerljivih informacija, daju na uvid i svim drugim vjerovnicima. Objavljena je procijenjena vrijednost kompanija sustava Agrokor koja je raspoloživa za vjerovnike, a kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi eura. Najviša procijenjena vrijednost je ona Mercatora, koji nije pod izvanrednom upravom, i to između 763 milijuna i 1,4 milijarde eura, zatim slijedi Jamnica, s procijenjenom vrijednošću između 393 i 577 milijuna eura, potom Ledo (između 224 i 348 milijuna eura), Belje (između 150 i 368 milijuna eura), Konzum (između 140 i 336 milijuna eura) i PIK Vrbovec (između 122 i 245 milijuna eura).

Preliminarno se procjenjuje da do 530 milijuna eura tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave ne bi bilo podvrgnuto otpisu te bi bilo ponovno utvrđeno u novoj grupi nakon restrukturiranja. Zaključno, s krajem ožujka ove godine, predviđa se da će dobavljačima biti isplaćeno više od 490 milijuna eura starog i graničnog duga, što uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinanciranjem namijenjene dobavljačima. Od tog iznosa oko 188 milijuna eura odnosi se na plaćeni stari dug, a oko 302 milijuna eura su plaćanja graničnog duga, dio kojih je upravo u tijeku. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb