e-Privredni

A+ A A-

Pomaka ima, ali nedovoljno

Nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika treći je put u Osijeku okupila oko 350 sudionika. Svojevrsni lajtmotiv ovoga skupa bio je pronalaženje rješenja koja će pomoći u jačanju poljoprivrede i kojima bi se zaustavilo iseljavanje mladih.

Neprestana edukacija

“Prošle godine objavili smo natječaje iz Programa ruralnog razvoja vrijedne 500 milijuna eura i odobrili oko 3000 odluka direktno vezanih za investicije u poljoprivredi. Ugrubo, 3000 OPG-ova dobilo je neki vid potpore od 15.000 eura do nekoliko milijuna eura. Netko će reći da je to puno, ja kažem da je malo. Zato smo rezervirali 3,7 milijardi kuna koje ćemo rasporediti na tridesetak natječaja iz Programa ruralnog razvoja koje raspisujemo u ovoj godini. Trebamo nove projekte u našoj Slavoniji, Međimurju, Istri, Dalmaciji”, kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Danijel Koletić je istaknuo kako slogan Inspiriramo poljoprivredu znači da se moramo transformirati i neprestano educirati. “Poljoprivreda ulazi u doba novih tehnologija i digitalne poljoprivrede. Pred nama je dug i mukotrpan proces, ali svi zajedno moramo pozitivno govoriti o hrvatskoj poljoprivredi kako bi mladi ostali, jer inače će otići iz Hrvatske”, rekao je Koletić.

A među 350 sudionika najviše je bilo upravo mladih koje je zanimalo stanje u poljoprivredi. Stoga se i ministar Tolušić susreo sa studentima Poljoprivrednog fakulteta kojima je prezentirao rad i planove Ministarstva. On je istaknuo i kako se od 3000 odobrenih projekata njih 1000 odnosi upravo na mlade poljoprivrednike, izravno kroz mjere za mlade ili neke druge mjere gdje mladi poljoprivrednici imaju prednost. “Mnogima se to čini sve vrlo apstraktno - ‘lijepo to ministar priča, ali teško je doći do tog novca’. Nije ni do čega teško doći, nije ni lagano, ali je sigurno moguće. Svaka županija ima razvojnu agenciju, imamo lokalne akcijske grupe, savjetodavnu službu, fakultete... Svi moraju pomoći da se što više projekata prijavi za EU novac”, naglasio je Tolušić.

Mnoge poljoprivrednike zanimale su mogućnosti financiranja i kreditiranja proizvodnje. “HBOR ima sve vrste kredita potrebne poljoprivrednicima. Počevši od kratkoročnih za financiranje sjetve, ali i onih srednjoročnih za obrtna sredstva, za investicije, a u ovom trenutku je možda najzanimljivije financiranje i međufinanciranje EU projekata. Veliki broj poljoprivrednika nas kontaktira u vezi s takvim mogućnostima kako bi zaokružili investiciju i povukli bespovratna sredstva EU fondova iz mjera Ruralnog razvoja”, rekao je Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju, dodajući kako je “HBOR u ovom trenutku išao s najmanjim mogućim kamatama od 1,7 posto”. Iako takve kamate u aktualnim hrvatskim uvjetima zvuče dobro, one su u europskim uvjetima još uvijek nedovoljno stimulirajuće, osobito u kontekstu nastojanja da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske. 

Svetozar Sarkanjac

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb