e-Privredni

A+ A A-

Tržište elektroničkih komunikacija: Lani uloženo oko 2,6 milijarde kuna

Na tržištu elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj u 2017. godine operatori su nastavili s investicijama u razvoj infrastrukture, napredne tehnologije i inovativne usluge. Prošle godine je u tržište elektroničkih komunikacija uloženo oko 2,6 milijarde kuna što je četiri posto više nego u 2016. Prihodi od tradicionalnih govornih usluga i dalje su u padu, priopćeno je iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U pokretnoj mreži, zbog izostanka sezonskog učinka u odnosu na prethodno tromjesečje, četvrto tromjesečje 2017. godine obilježili su i pad broja korisnika i prometa. Paralelno, zbog porasta korištenja različitih komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp, Skype..., već kontinuirano pada i broj poslanih SMS i MMS poruka i to oko 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U strukturi korisnika pokretne mreže na kraju 2017. godine prevladavali su korisnici s pretplatničkim odnosom, što je posljedica ponude različitih tarifnih paketa s atraktivnim ponudama uređaja tableta i porasta popularnosti pametnih telefona.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži potkraj protekle godine premašio je broj od 1,095 milijuna što je rast od oko pet posto u odnosu na 2016. godinu. Zabilježeno je i povećanje broja širokopojasnih priključaka velikih brzina koji čini oko 24 posto ukupnog broja širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži.

Putem pokretne mreže internetu pristupa oko 82 posto stanovnika Hrvatske. 

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb