e-Privredni

A+ A A-

Građani bolji od javnih ustanova

Korištenje drva kao energenta, nove tehnologije, centri kompetencija, proizvodnja energije iz biomase, izazovi u sektoru OIE, poticanje ulaganja u kogeneracije i dostupnost sirovine bile su neke od tema 8. međunarodne energetske konferencije o biomasi i obnovljivim izvorima energije. Konferencija, koju su organizirali Hrvatska udruga biomase i Hrvatski drvni klaster, održana je prošli tjedan u Zagrebu.

Remigijus Lapinskas, predsjednik Svjetskog udruženja za bioenergiju (World Bioenergy Association), ističe kako je Hrvatska savršena zemlja za razvoj bioenergije jer ima mnogo biomase koja se može iskoristiti za razne bioenergetske potrebe. Pred Hrvatskom je, kaže, jasnije razumijevanje o tome da biomasa, primjerice, može značajnije pridonijeti proizvodnji topline i električne energije u gradovima.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, kaže kako je ta tvrtka glavni dobavljač sirovine za drvoprerađivače, pilanare, ali i za kogeneracije, proizvođače peleta, briketa, cijepanog ogrjevnog drva... “Prodaja drvnih sortimenata zadnjih godina kontinuirano raste, da bi kroz njih i obnovu šuma za 2018. godinu planom predvidjeli 5,2 milijuna kubika neto mase koja je ponajprije namijenjena domaćoj drvnoj industriji”, naglasio je on.

Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge biomase CroBiom, kaže kako se u Hrvatskoj godišnje proizvodi oko 280.000 tona peleta od čega u izvozu završi više od 80 posto jer u Hrvatskoj nema velikog interesa za njega. “Tražimo da se pelet bolje pozicionira u energetskim bilancama i strategiji. Nakon toga će sigurno rasti njegova uporaba na hrvatskom tržištu”, kaže on.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, ističe kako treba jačati svijest o dobrim stranama uporabe peleta. To je dobrim dijelom i učinjeno među građanima, no u javnom sektoru dosad se nije išlo značajnije u tome smjeru”, naglasio je.

Zanimljivo je istaknuti kako se u NP-u Plitvička jezera koriste kotlovi na fosilna goriva. “Plitvička jezera već sada rade na projektu zahvaljujući kojem bi dio energenta koji trenutačno koriste zamijenili upravo peletom. Dakle, svaki put počinje prvim korakom, a svi moramo promišljati o tome kako se orijentirati na korištenje OIE. Sunce, vjetar i biomasa su komparativna prednost Hrvatske”, zaključio je.

Boris Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb