e-Privredni

A+ A A-

Održivo gospodarenje šumama

Vlada je u saborsku proceduru uputila tekst novog zakona o šumama kojim se uređuje sustav i način upravljanja, gospodarenja, korištenja i raspolaganja šumama i šumskim zemljištima, kako bi se njima upravljalo prema načelima održivog gospodarenja.

Novim zakonom se pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost i koje ostvaruju ukupni godišnji prihod manji od tri milijuna kuna oslobađaju plaćanja općekorisnih funkcija šuma. Riječ je o naknadi koju je do sada plaćalo više od 202.000 obveznika i iznosi 0,0265 posto njihovih ukupnih prihoda.

“Novim bi se zakonom, od plaćanja oslobodilo 90 posto dosadašnjih obveznika, što znači da više od 181.000 dosadašnjih korisnika neće plaćati ovu naknadu”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao kako se novim zakonom produlje rok u kojem će gradovi opožareno zemljište moći prenamijeniti u građevinsko.

“Prema važećem zakonu, gradovi mogu prenamijeniti opožareno zemljište u građevinsko nakon pet godina od požara, a prema prijedlogu novog zakona to će moći tek nakon 10 godina i to ako dobiju suglasnost Ministarstva graditeljstva”, dodao je Tolušić.

Uredbom Vlade do šumskog zemljišta

Novim će se zakonom, uz ostalo, skratiti i ubrzati administrativni postupci kod ostvarivanja prava ili utvrđivanja obveza, kako za šume i šumska zemljišta u državnom tako i onih u privatnom vlasništvu. Uvodi se i definicija šumoposjednika te podjela privatnih šumoposjednika po veličini posjeda, s time da će mali i srednji biti oslobođeni određenih troškova. Omogućuje se korištenje šumskog zemljišta za ispašu stoke i proizvodnju biomase. Sam način dodjele šumskog zemljišta bit će uređen uredbom Vlade, a najvažniji kriterij kada je riječ o stočarima jest taj da će se zakup dati korisniku temeljem domicilnosti i broja stoke koji posjeduje. Uvodi se elektronička evidencija cijelog šumskog gospodarskog područja Hrvatske, što će omogućiti kvalitetnije praćenje stanja šuma i šumskog zemljišta, kojeg ima oko 2,7 milijuna hektara. Novim se zakonom uređuje i postupak izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta u državnom vlasništvu.

“To je do sada stvaralo veliki problem jer je dobar dio zemljišta, koji je imao poljoprivrednu namjenu, obrastao i pretvorio se u šumsko zemljište i sada se opet može privesti poljoprivrednoj svrsi”, pojasnio je Tolušić. 

Gospodarski rast nešto niži od očekivanja

Premijer Andrej Plenković, komentirajući objavljenje podatke o rastu BDP-a u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju od dva posto te 2,8 posto u cijeloj 2017., istaknuo je kako je gospodarski rast nešto niži od očekivanja te da se nije osjetio u proračunu. “Ono što posebno ohrabruje jest podatak da je ekonomska klima u Hrvatskoj na najvišoj razini otkad EK prati taj pokazatelj. Dakle, iznad smo čak i drugih članica EU-a, indeks nam je 118,8 bodova, što je jako dobro i moramo nastaviti sa svim aktivnostima koje će pridonijeti gospodarskom rastu”, rekao je premijer Plenković.

CERP-u otpisano 1,48 milijardi kuna obveza

Uz Vladinu suglasnost Ministarstvo financija će otpisati veći dio obveza Centra za restrukturiranje i prodaju, a riječ je o oko 1,48 milijardi kuna. CERP, kao pravni sljednik bivšeg AUDIO-a odnosno HFP-a, u svojim poslovnim knjigama i bilanci knjiži više od 1,76 milijardi kuna obveza prema Ministarstvu financija, od čega je većina nastala prije petnaestak godina.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb