e-Privredni

A+ A A-

Dobro pogođen poziv

Zbog iskazanog značajnog interesa potencijalnih prijavitelja na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu dosegnuo je 200 posto ukupno raspoloživog iznosa. Stoga je natječaj početkom protekloga tjedna privremeno zatvoren na tri mjeseca. Do zatvaranja poziva, 5. veljače, zaprimljene su 443 prijave.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, istaknuo je kako je “alokacija iznosila 380 milijuna kuna, a mi smo došli na 788,9 milijuna kuna”. Dodao je kako će se vrlo brzo donijeti i odluke o financiranju prijavljenih projekata.

Uz raspoloživ iznos sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Ministarstvo želi alocirati još sredstava iz drugih izvora. “Svakako, mislimo alokaciju povećati za 380 milijuna kuna, na 760 milijuna i osigurati sredstva za gotovo sve prijavitelje”, dodao je Štromar napomenuvši kako se o tome razgovaralo i s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac. “Poziv je očito pogodio ono što treba našim građanima i jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama i državi”, ocijenio je on.

Kontinuitet poslovanja

Nekretnine koje koristi javni sektor uglavnom su starijeg datuma i mahom su energetski vrlo neučinkovite. Prema svim prijavljenim projektima, u njima će energetsku potrošnju biti moguće smanjiti za više od 50 posto. Osim toga, projekti će pružiti dodatne prednosti u korištenju i službenici koji su zaposleni u zgradama obuhvaćenim ovim pozivom imat će primjetno bolje uvjete rada., a riječ je uglavnom o školama, vrtićima i bolnicama. “Važno je naglasiti kako će sredstva koje takve nekretnine trenutačno troše na energente za hlađenje i grijanje ostajati u proračunima općina, gradova i županija, te će se moći koristiti za neke druge stvari. Konkretno, za izgradnju vrtića ili poboljšanje uvjeta u njima, za komunalnu infrastrukturu, nove ceste...”, istaknuo je i dodao kako veliku ulogu u svemu tome može imati građevinski sektor. “Pozivam sve građevinare koji se bave energetskom učinkovitošću, postavljaju fasade i mijenjaju prozore da se jave na natječaj. U sljedećih četiri do pet godina ukupne investicije iznose pet milijardi kuna. Stoga se očekuje kontinuitet u obnovama zgrada i to je velika mogućnost za osnaživanje građevinskog sektora. Pozivam i sve proizvođače materijala jer mogu računati na kontinuitet plasmana proizvoda i na to da će u sljedećih pet godina imati tržište”, naglasio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Županije koje se nalaze pri vrhu po broju prijava su Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska. “Dakle, u njima će se graditi više nego dosad”, zaključio je Štromar. 

Boris Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb