e-Privredni

A+ A A-

Dionice Jadrana uvrštene na Zagrebačku burzu

Dionice crikveničke turističke tvrtke Jadran, u čijem je vlasništvu osam hotela, dva autokampa i turističko naselje, prošli tjedan uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze. U razdoblju od 2010. do 2014. ta je turistička tvrtka bila u stečaju, a tada je utvrđeno više od 700 milijuna kuna gubitaka. Dionice su joj 2011. godine povučene s redovnog tržišta.

Podsjetimo, restrukturiranje Jadrana u stečaju značilo je pretvaranje potraživanja u dionice za većinu vjerovnika, dok su bivši i sadašnji radnici, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda stekli pravo na namirenje svojih tražbina 50 posto iznosa u dionicama, a 50 posto u novcu u roku od 60 mjeseci od pravomoćne potvrde stečajnog plana. Uprava Jadrana je tih 50 posto iznosa u novcu, a radilo se o 30,5 milijuna kuna, isplatila dvije godine prije roka te je time zaključen nadzor riječkog Trgovačkog suda nad ispunjenjem stečajnog plana. Tako su država i Centar za restrukturiranje i prodaju postali najveći pojedinačni dioničari te drže više od 70 posto dionica za koje je u tijeku postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, kažu u Jadranu.

Nakon izlaska iz stečaja započeo je investicijski ciklus koji je do sada premašio 110 milijuna kuna, a uključivao je podizanje kategorije dvaju najvećih hotela iz te grupacije - hotela Omorika i Katarina na kategoriju od četiri zvjezdice te Hotela Slaven i kampa Selca na kategoriju od tri zvjezdice. U kolovozu prošle godine Jadran je završio investiciju u Design boutique hotel Esplanade koji je dobio kategoriju četiri zvjezdice.

Provedba Strateškog poslovnog plana do 2025.

Kako je istaknuo Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana, uvrštenju dionica Jadrana na Službeno tržište Zagrebačke burze prethodile su cjelovite i sveobuhvatne pripreme pravnog, financijskog i poreznog dubinskog snimanja kao i rješavanje određenih pravnih pitanja preuzetih iz stečajnog postupka. “Ovim potezom želimo kompaniju učiniti još transparentnijom prema investitorima. Uvjereni smo u ozbiljan rast na turističkom tržištu i to zbog provedbe našeg Strateškog poslovnog plana do 2025. godine”, istaknuo je Manestar.

Inače, potkraj prošle godine Jadran je dobio i posebno priznanje Hrvatske gospodarske komore za značajna ulaganja u podizanje kvalitete smještaja. Manestar je pak dobio nagradu menadžer godine Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA) za najbolje osmišljen i uspješno vođen poduzetnički projekt cjelovitog restrukturiranja Jadrana te za osobni doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva u području turizma. Podsjetimo kako je na Danima hrvatskog turizma prošle godine u Malom Lošinju, u sklopu prezentacije Analize performansi hrvatskog hotelijerskog sektora 2001.-2016. godine, istaknuto da Crikvenica bilježi najveće povećanje prosječne cijene po hotelskoj sobi u Hrvatskoj. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb