e-Privredni

A+ A A-

Raste broj noćenja

U zadnjih godinu dana u Hrvatskoj se bilježi neprekidan uzlazni godišnji trend turističkih dolazaka. Slično je i kod noćenja gdje se bilježi uglavnom uzlazni trend, pa je tako samo u ožujku i svibnju 2017. registriran godišnji pad na razini noćenja, komentiraju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Prema njihovim statističkim podacima, u studenome prošle godine zabilježeno je 307.800 dolazaka turista što je 9,1 posto više nego u istom mjesecu 2016. Istodobno je registrirano 662.800 noćenja ili devet posto više nego u studenome pretprošle godine. Kako kažu u HGK-u, u nekoliko mjeseci prošle godine ostvarene su najveće razine noćenja u posljednjih dvadesetak godina, a to je zabilježeno i u studenome.

Unatoč rekordnim razinama pokazatelja u turizmu, kod nas su još uvijek izraženi sezonalnost i prostorna ograničenost što pokazuje i podatak da se samo u srpnju i kolovozu ostvari oko 60 posto ukupnih noćenja. U Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji ostvaruje se oko dvije trećine ukupno registriranih noćenja u Hrvatskoj na razini cijele godine. Izraženost sezonalnosti hrvatskog turizma još je uočljivija ako se usporedi s ostalim mediteranskim zemljama. Naime, u Hrvatskoj se tijekom srpnja i kolovoza ostvari najviše noćenja te je, prema tome, najviše izložena rizicima sezonalnosti. U Grčkoj se pak tijekom ta dva mjeseca ostvaruje 44,5 posto ukupnih noćenja, u Italiji 39,2 posto, Francuskoj 38,8 posto, Cipru 31,8 posto, Španjolskoj 29,6 posto, a na Malti 23,4 posto od ukupnih godišnjih noćenja.

Povoljna turistička kretanja su dio trenda

Prema statističkim podacima, u 11 mjeseci 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježen 17,1 milijun turističkih dolazaka što je 12,7 posto više nego u istom razdoblju 2016. Istodobno je registirano 85,5 milijuna noćenja što je 10,6 posto više nego u 11 mjeseci pretprošle godine. Ako se taj podatak promatra na kumulativnoj razini, tada se bilježe rekordni rezultati, ali na takva kretanja većim je dijelom utjecao rast noćenja stranih turista, a manjim dijelom domaćih gostiju. S obzirom na to da prosinac ima niski udio u noćenjima na razini cijele godine, već sada je vidljivo kako će ova godina biti još jedna u nizu uzlaznog trenda turističkih noćenja te da će trenutna dinamika rasta tih noćenja biti takva i za cijelu prošlu godinu, smatraju u HGK-u.

Važno je istaknuti kako su povoljnija turistička kretanja u Hrvatskoj dio trenda koji se bilježi i na globalnoj razini, pa je tako, prema preliminarnim podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), u 10 mjeseci prošle godine u svijetu zabilježeno 6,6 posto više međunarodnih dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2016. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb