e-Privredni

A+ A A-

Svim taksistima jednako

Taksi tržište moglo bi doživjeti potpunu liberalizaciju procedure u cestovnom prometu, ako se prihvati prijedlog novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, rečeno je na prošlotjednom okruglom stolu u organizaciji Jutarnjeg lista o liberalizaciji taksi prijevoza. Taj je zakon u javnom savjetovanju od 1. prosinca, a primjedbe i prijedlozi primaju se do 31. prosinca. Nakon toga zakon ide u redovnu Vladinu proceduru te u dva saborska čitanja.

Govoreći o novom zakonu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao kako će se dijelom tog zakona regulirati autotaksi prijevoz. Tako će se, dodao je, taksi prijevoznicima omogućiti odabir hoće li naplatu obavljati putem taksimetra ili aplikacije. Novost je u tome što se oni taksisti koji odaberu aplikaciju ipak neće tretirati nekom posebnom kategorijom prijevoznika, kao što su to tražili u Uberu, već kao i svi ostali taksisti, a pritom će morati zadovoljiti i jednake uvjete rada. Tako bi se riješila i situacija po kojoj zagrebački taksisti nisu smjeli preuzimati klijente na području zagrebačke zračne luke jer ona formalno-pravno spada pod nadležnost Grada Velike Gorice, već su ih u zračnoj luci smjeli samo iskrcavati te se prazni vraćati.

Uz ostale novine, novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu omogućio bi da, primjerice, požeški taksist može, kad to poželi, voziti i na području Splita, a jedinica lokalne samouprave bit će mu dužna izdati dozvolu u roku od 15 dana. U suprotnom će se smatrati da taksist već ima dozvolu.

Prijedlog novog zakona nije Sveto pismo

“Željeli smo uvesti red na taksi tržištu te potpuno liberalizirati tržište tako što će za sve taksiste vrijediti jednaki uvjeti rada. Na području Hrvatske registrirano je samo 3000 taksista, a pretpostavlja se da ima oko 2000 uberovaca. Liberalizacijom tržišta povećat će se broj taksista te razina zaposlenosti u zemlji”, istaknuo je Butković.

S njim se nije složio Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), koji je na neki način optužio ministra Butkovića i njegovo ministarstvo da su pogodovali određenim lobijima, primjerice Uberu, te napravili prijedlog zakona koji ne ide svima u korist. Butković se s time nije složio i rekao kako prijedlog novog zakona nije Sveto pismo te da on dopušta da su možda u nekim stavkama pogriješili, ali da je zato prijedlog zakona na javnoj raspravi nakon koje se može ispraviti ono što ne valja. Butković je dodao kako taksisti, prema prijedlogu novog zakona, moraju imati dobar ugled, dobiti licencu te kao poslodavci imati barem jedno vlastito ili vozilo u najmu te jednog zaposlenika. Komunalno redarstvo provodit će inspekcijski nadzor nad taksistima. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb