e-Privredni

A+ A A-

Aktivacija državne imovine

Vlada je sa svoje prošlotjedne sjednice u saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom koji je usmjeren na zaštitu i aktivaciju državne imovine kojom upravlja Ministarstvo državne imovine a u svrhu poticanja gospodarske aktivnosti i povećanja zaposlenosti.

“Postojeći zakonski okvir i institucionalni oblici vezani za upravljanje državnom imovinom doveli su do dugogodišnjeg zapuštanja, uništavanja i uzurpiranja državne imovine, ali i do velikog broja neaktivnih nekretnina”, rekao je ministar državne imovine Goran Marić ističući kako je riječ o 330 bivših vojarni koje se prostiru na ukupno 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova ekonomsko neiskorištenih te 6150 stanova i 3200 garaža.

Novi zakon tako predviđa zabranu podzakupa i podnajma. Država će zainteresiranima direktno iznajmljivati određene nekretnine, dok će se ugovori o podzakupu automatski raskidati. Po ovom zakonskom prijedlogu, ministar državne imovine donosi odluke o raspolaganju dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa, nekretninama te pokretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih milijun kuna, dok u ostalim slučajevima odluku donosi Vlada.

Ministri ulaze u upravno vijeće CERP-a

Kada je riječ o trgovačkim društvima u vlasništvu države, resorna ministarstva izravno će Vladi predlagati i članove uprave i nadzornog odbora u tim tvrtkama. Isto tako sve nekretnine u državnom vlasništvu koje su na dan 1. siječnja 2017. godine bile u naravi škole, domovi zdravlja, bolnice i druge ustanove kojima su osnivači jedinice lokalne i područne samouprave i koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe, zatim za groblja, mrtvačnice, spomenike, parkove, dječja igrališta, sportske objekte, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen-domovi i tržnice trebaju se upisati u vlasništvo jedinica lokalne ili područne samouprave ovisno u čijoj je nadležnosti osnivanje pojedinih ustanova, a lokalna samouprava više neće moći mijenjati prostorne planove bez suglasnosti Ministarstva državne imovine. Predviđeno je i da upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju ima sedam članova te da ga čine ministar nadležan za državnu imovinu, koji će ujedno biti i predsjednik upravnog vijeća te predstavnici još šest ministarstava - financija, gospodarstva, turizma, poljoprivrede, mora, prometa i infrastrukture te zaštite okoliša i energetike. 

Cigarete poskupljuju za kunu 

Vlada je donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, koja na snagu stupa danom objave u Narodnim novinama, a kojom se utvrđuje da će specifična trošarina s trenutačnih 275 porasti na 310 kuna za 1000 komada cigareta, a proporcionalna trošarina će se smanjiti sa 36 na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta. Minimalna trošarina na cigarete iznosi 696 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje u odnosu na postojećih 671 kunu. Zbog ove odluke cijena kutije cigareta trebala bi poskupjeti najviše jednu kunu, a državni proračun će na godišnjoj razini uprihoditi dodatnih 160 milijuna kuna.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb