e-Privredni

A+ A A-

Dobitnici JGL, Montelektro i TSI

Jadran Galenski Laboratorij u kategoriji velikih tvrtki, kastavski Montelektro u kategoriji srednjih i riječki TSI u kategoriji malih podzeća ovogodišnji su dobitnici priznanja Zlatna kuna koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Rijeka. 

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Katici Hauptfeld, direktorici Katarina Linea, zbog njezina dugogodišnjeg doprinosa razvoju i turizmu, dok je Poduzetnicom godine proglašena Anka Predovan Brkarić, direktorica putničke agencije Travelana. Nagrade su im uručene u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.

Predsjednik HGK-ŽK Rijeka Vidoje Vujić je naglasio kako je, prema podacima Fine, na području Primorsko-goranske županije u 2016. bilo 9496 poslovnih subjekata, članova Komore, koji su zapošljavali 58.887 osoba što je povećanje od 5,4 posto u odnosu na 2015. Te su tvrtke lani ostvarile ukupne prihode od 35 milijardi kuna što je rast od oko 4,9 posto u odnosu na 2015. Tijekom prošle godine tvrtke su ostvarile dobit od 1,2 milijarde kuna što je povećanje od čak 64 posto u odnosu na 2015. godinu, dok je u novu materijalnu imovinu uložena 1,1 milijarda kuna.

“Inozemna konkurencija nameće potrebu za većim stručnim znanjima, novim tehnologijama i inovacijama. Gospodarstvo na nacionalnoj razini nema okvire održivosti, stoga su potrebne reforme i promjene. Od naših poduzeća se očekuje da pomognu razrješavanju sve većih demografskih deficita, da doniraju i sponzoriraju društvene potrebe. Naše gospodarstvo ne postiže rast koji bi udovoljio svim tim zahtjevima”, kazao je Vujić koji smatra nužnim uspostavu efikasnije javne uprave i samouprave te izgradnju društvene strukture koja cijeni i pruža logistiku poduzetnicima i menadžerima. Uočava se i nedostatak djelatnika, potrebnih znanja i kompetencija, stoga HGK u svojoj Strategiji razvoja prioritete usmjerava na internacionalizaciju i digitalizaciju poslovanja, gospodarsku diplomaciju i uspostavu sustava dualnog obrazovanja, istaknuo je Vujić.

Posebna priznanja i nagrade za uspješno poslovanje HGK-ŽK Rijeka primile su tvrtke Manšped, Dezinsekcija, Jadran, Bimont, In Tech, 3. maj, Teminalni poslovi, Rinels, Vectrino, E-glas i Palfinger iz Delnica. HGK-ŽK Rijeka već četvrtu godinu za redom dodjeljuje priznanja trgovačkim društvima koje ove godine slave okruglu godišnjicu poslovanja. Ove godine u kategoriji jubilarnih priznanja nalaze se 872 trgovačka društva od kojih nijh 11 obilježava 70 godina poslovanja. To su: Autotrans, Brodogradilište Cres, Dezinsekcija, GPZ, malološinjska Jadranka, Jadroagent, Jadrolinija, KD Vodovod i kanalizacija, MGK-pack iz Bakra, PIK i Transadria u stečaju.

Skupu su se obratili i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina te Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju, IT, energetiku i zaštitu okoliša.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb