e-Privredni

A+ A A-

Gospodarski rast od 3,3 posto

Hrvatsko gospodarstvo u trećem ovogodišnjem tromjesečju realno je proraslo za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju procjene Državnog zavoda za statistiku. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,9 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2016. realno je veći za 3,2 posto.

“Ovo je 13. tromjesečje za redom da BDP raste. Ujedno je riječ o trećem po veličini rastu od početka krize”, rekao je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof koji je istaknuo kako je prema revidiranim podacima u cijeloj prošloj godini rast BDP-a povećan s prethodnih tri na 3,2 posto, te u drugom tromjesečju ove godine sa 2,8 na tri posto.

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2017. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga, koji su rasli za 5,7 posto. Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan, s obzirom na to da je uvoz porastao više nego izvoz, odnosno uvoz je porastao za 9,5 posto. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. A među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti izazvan je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava od 3,7 posto.

I dalje rastu investicije

I rast investicija pozitivno je utjecao na BDP. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromjesečju za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je već deveti kvartal zaredom njihova rasta, i to nešto brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 3,3 posto. U trećem je tromjesečju porasla i potrošnja države, za 2,3 posto, nešto više u odnosu na 1,7 posto u prethodnom tromjesečju. Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost u trećem tromjesečju 2017. realno veća za 2,6 posto u odnosu na isto tromjesečje 2016. prema originalnim podacima, a najveći doprinos njezinom rastu ostvaren je u djelatnosti smještaja i pripreme hrane i pića.

“Rast bilježimo u svim ostalim djelatnostima osim u poljoprivredi gdje se u trećem tromjesečju bilježi pad od 3,1 posto, uslijed posljedica suše”, rekao je Krištof koji je istaknuo kako ove godine već deseti put za redom hrvatski BDP raste brže od prosjeka EU-a. Prema objavljenim podacima Eurostata, BDP država članica Unije porastao je na kvartalnoj razini za 0,6, a na godišnjoj za 2,5 posto. Hrvatska je na sredini po gospodarskom rastu u društvu Nizozemske, Španjolske i Austrije, najbrže stope rasta imaju Rumunjska, Latvija i Češka, a najmanje Velika Britanija, Danska i Bugarska. 
Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb