e-Privredni

A+ A A-

Erasmus - jedan od najboljih EU program

U povodu proslave 30 godina programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije i najvećeg programa akademske mobilnosti u svijetu, održana je svečana konferencija službenog naziva Kako je Erasmus postao Erasmus+, priča koja traje 30 godina. 

Na skupu su njegovi dionici, predstavnici i korisnici programa Erasmus+ predstavili razvoj programa od njegovih početaka 1987. do danas, s posebnim naglaskom na hrvatski dio priče o Erasmusu. U Hrvatskoj za provedbu programa Erasmus+ zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije uz nadležna ministarstva - Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije Antonija Gladović predstavila je rezultate provedbe programa Erasmus od 2009. do 2017. godine. “Do danas je više od 40.000 građana zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu – sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja. Program je možda percipiran kao program mobilnosti za studente, ali on pokriva cijelu obrazovnu vertikalu i velik je interes i dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Mi ih potičemo da ih se uključi što je više moguće. Nudi se i mogućnost sudjelovanja u programima cjeloživotnog učenja za osobe starije dobi i njihov se broj iz godine u godinu povećava”, kaže Antonija Gladović.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ističe da mladi koji studiraju ili se osposobljavaju u inozemstvu stječu znanja u određenim područjima, ali i vještine koje se izuzetno cijene ne samo u društvu i javnom sektoru, nego i kod drugih poslodavaca. “Uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama osigurati kvalitetniji život našim mladima”, rekla je Nada Murganić.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics poručio je da je Erasmus europska uspješna priča te je dodijelio nagrade studentima čija su nadahnjujuća iskustva s Erasmusom prikazana u izložbi Moje Erasmus iskustvo. Nagrađeni su Adnan Kulenović, Alen Salihbašić, Elizabeth Hedl, Filip Cirkvenčić, Jelena Simić, Mateja Sirovec, Mihovil Španja, Nataša Doko, Tajana Mohnacki i Vedrana Kovačić.

Na konferenciji su dodijeljena i prigodna priznanja korisnicima programa Erasmus+. Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET povelja) dodjeljuje se kao akreditacija organizacijama s dokazanim uspjehom u provedbi visokokvalitetnih aktivnosti vezanih za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Ove je godine Povelju ravnateljica Gladović dodijelila Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek.

Najboljim eTwinning projektima dodijeljene su godišnje nagrade Comet. Comet za najbolji eTwinning projekt u kategoriji Predškolski odgoj i obrazovanje dobila je Martina Ceković, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Trešnjevka, za projekt Small Scientists Discovering the Earth; u kategoriji Niži razredi osnovne škole Zvjezdana Kurtalj, učiteljica razredne nastave iz OŠ Ljube Babića, Jastrebarsko, za projekt Let’s be e-Citizens; u kategoriji Viši razredi osnovne škole Ivica Gregurec, učitelj iz OŠ Đure Deželića, Ivanić-Grad, za projekt Applied Mathematics in Everyday Life“; u kategoriji Gimnazije Darija Smolčić, profesorica njemačkog jezika iz IX. gimnazije Zagreb, za projekt Du und Ich; u kategoriji Strukovne i umjetničke škole Natalija Moškatelo, profesorica engleskog jezika i geografije iz Srednje škole Hvar, za projekt Sustainability as a Resource. 

Kako je Erasmus postao Erasmus+

U proteklih 30 godina devet milijuna građana Europe sudjelovalo je u međunarodnim razmjenama, stručnom usavršavanju, stručnoj praksi, volontiranju i ostalim aktivnostima koje se financiraju u sklopu programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili. U Republici Hrvatskoj program se provodi od 2009. godine. Do danas je više od 40.000 građana zahvaljujući financijskoj potpori programa Erasmus+ i programa koji su mu prethodili – Programa za cjeloživotno učenje i programa Mladi na djelu – sudjelovalo u mobilnosti radi učenja i usavršavanja.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb