e-Privredni

A+ A A-

LED rasvjeta stiže iz Pakraca

Pakrac je prije nekoliko dana dobio novi proizvodni pogon za proizvodnju LED rasvjete i LED signalizacije koji je izgradila Detas Grupa, tvrtka nastala iz partnerstva talijanske obitelji Durin i lokalne obitelji Bartoš koja je njihovo poslovanje proširila na Hrvatsku i regiju.

Investicija teška pet milijuna kuna donosi 40 novih radnih mjesta i znači iznimno puno za grad i okolicu koji još uvijek itekako osjećaju posljedice ratnog stradanja. Ne čudi stoga što su se na svečanom otvaranju okupili predstavnici svih razina lokalne vlasti koju su poduzetnici uvelike hvalili. U privlačenju investitora sigurno je pomogla odluka da im se oprosti 140.000 kuna komunalnog doprinosa, ali osjetilo se da je suradnja Detasa i institucija uistinu na prijateljskoj razini. To se dalo iščitati i iz riječi Giorgija Durina, osnivača Detas Grupe, koji je istaknuo da u Italiji nikad nisu osjetili toliko povjerenje institucija.

Spremni za nove izazove

“Uz Hrvatsku mene i moju obitelj veže duga tradicija, moji preci sudjelovali su u elektrifikaciji Brijuna još u 19. stoljeću. Zemlja je prekrasna, potencijal za razvoj je ogroman, a ovom prilikom bih posebno želio zahvaliti našim zaposlenicima koji su lani radili u teškim uvjetima, ali sada imaju novu, klimatiziranu halu i zajedno smo spremni za nove izazove”, poručio je Durin, a na njegove riječi se nadovezao njegov partner u Hrvatskoj Zdravko Bartoš ispričavši kako je njihova suradnja počela.

“Početkom 2010. odlučili smo usvojiti nove tehnologije u rasvjeti, a LED tehnologija je tada bila tehnološki hit pa smo otišli u Kinu i upoznali desetak proizvođača. No nakon obilaska tvornica brzo smo uvidjeli da tamo nećemo partnera. Krenuli smo tražiti partnera u Europi i posjetili sajmove, pa tako i onaj u Milanu gdje smo vidjeli prostor Detasa koji je izlagao baš ono što smo tražili, a tu smo upoznali i gospodina Durina. Odmah po završetku obišli smo njihove pogone, vidjeli da su obiteljska tvrtka s dugom tradicijom koja posluje moderno i prati tehnološke trendove. Prvi ugovor o suradnji potpisali smo 2012., koji nam je omogućio prodaju rasvjete u državama regije, a suradnja se vrlo brzo razvijala pa smo odlučili osnovati zajedničku tvrtku u Hrvatskoj”, kazao je Bartoš dodavši kako je baš tada Općina Pakrac donijela mjere koje olakšavaju investicije u proizvodnju. Obratio im se sa svojim planovima da dovede proizvodnju upravo u Pakrac pa s zajedno s njima otišao posjetiti pogone Detasa u Italiju i finalizirati dogovore o ulaganju.

Bartoš se prisjetio kako je tvornica niknula na zemljištu koje je pripadalo pakračkoj bolnici te je u ratu bilo pod minama, a danas je dio industrijske zone Pakrac 5. To najbolje oslikava polagani, ali sigurni ekonomski napredak Pakraca i cijele zapadne Slavonije koji su pretrpjeli ogromna materijalna razaranja. Ukupna ratna šteta procijenjena je na 265 milijuna eura, a izgubljeno je oko 2500 radnih mjesta pa je ova investicija tek mali korak u bolje sutra za građane tog područja.

“Ova tvornica je plod sinergije i siguran put u budućnost. Osjeća se velika energija i želja među ovim ljudima da se popravi društvo u kojem živimo”, istaknuo je Bartoš.

Više od 80 posto proizvedene rasvjete i signalizacije u novoj tvornici izvozit će se u zemlje EU-a, dok će se u Pakracu organizirati i treninzi za projektante i elektroinstalatere pa iz Detasa pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže.

“Danas svi pričaju o iseljavanju, a ja bih rekla da treba ići i u Kinu i u Italiju, ali onda se vratiti doma s novim znanjem i pokrenuti nešto u vlastitoj zajednici. Naša obveza je tome podučavati mlade, a ovo je odličan primjer koji im možemo pokazati”, istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, pozvavši sve investitore da ulažu u Pakrac jer, poučeni iskustvima otvaranja ovog pogona, planiraju niz poticaja za poduzetnike koji se odluče za ulaganje u njihov kraj.

Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te bivši gradonačelnik Pakraca, poručio je kako mu je drago da je Durin bio ozbiljan investitor koji nije imao nemoguće zahtjeve za lokalnu upravu. “Posebno pamtim jednu rečenicu koju mi je rekao nakon što smo sklopili dogovor o ulaganju u Pakracu - da mi je gradonačelnik Brescije, mog grada, posvetio 10 posto vremena koliko ste mi posvetili vi, nikad ne bih otišao iz Italije. Sve ostalo je povijest, odnosno budućnost za Pakrac i njegove građane“, kazao je Huška.

Reformama ulagačima olakšati poslovanje

Vedran Neferović, zamjenik župana požeško-slavonskog, naglasio je kako nažalost nije čest slučaj da se u Slavoniji događaju nove investicije i otvaraju nova radna mjesta. “Zato je ovo ulaganje vrlo važno jer pokazuje da je naš stav prema investitorima pozitivan. Kroz realizaciju ovog projekta razvio se prijateljski odnos poduzetnika i lokalne vlasti, a bez takvog pristupa je teško ostvariti uspjeh. Ne sumnjam da će od proizvodnje, koja će odavde ići u izvoz, dio svjetlosti ostati i u ovoj županiji i donijeti optimizam ljudima koji ovdje žive”, poručio je Neferović.

Izaslanica premijera, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman kazala je kako je ovo rezultat dugogodišnjeg rada lokalnih vlasti i investitora. “Prioritet Vlade je poticati gospodarstvo, a ovo je odličan primjer po kojem se možemo ravnati ubuduće”, rekla je Nataša Mikuš Žigman naglasivši kako je izuzetno bitno da na krilima dobrih makroekonomskih pokazatelja krenu strukturne reforme koje bi ulagačima dodatno olakšale poslovanje u Hrvatskoj.

Detas Grupa svoj je novi pogon izgradila na 2000 četvornih metara, uz isto toliko uređene površine oko tvornice. Planirana su i buduća ulaganja, ovisno o razvoju proizvodnje pa je u tu svrhu otkupljeno zemljište od 18.000 četvornih metara u Gospodarskoj zoni Pakrac 5, a do kraja investicijskog ciklusa ukupna ulaganja povećat će se s pet na 7,5 milijuna kuna. 

Miro Soldić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb