e-Privredni

A+ A A-

Vrijeme je za poduzetnice

Napraviti onaj prvi korak je i najteže, upravo će vam tim riječima većina žena opisati vlastiti ulazak u poduzetničke vode. I onda kad se odluče napraviti taj prvi korak, većina njih nailazi na prepreke glede dostupnosti sredstava, informacija, tržišta i educiranja. Temeljni izazov stoji pred zakonodavstvima, odnosno državnim politikama zemalja koje se ogledaju u osiguranju državnih mjera za efikasno identificiranje i rješavanje problema poduzetnica. No na državi je da stvara okvire, a na ženama da se prestanu bojati i odluče ostvariti vlastite poslovne priče.

“Žensko poduzetništvo je kompleksna tema. U kojem god smjeru krenete, imate pune ruke posla, zbog toga je važna edukacija poduzetnica”, smatra Alma Sagani iz Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria, koja ističe kako je uz edukaciju važna i umreženost. Povodom Svjetskog dana poduzetnica, a u organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, u Zagrebu su protekli tjedan uručene nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama. ne.

“Ovogodišnji izbor najboljih poduzetnica je pokazao koliki kapacitet imaju hrvatske poduzetnice. Sad je ključni trenutak da se taj kapacitet iskoristi jer Hrvatska nužno treba poduzetništvo koje raste organski i s kalkuliranim preuzimanjem rizika. To su upravo kvalitete žena u poduzetništvu koje je već prepoznao privatni sektor i prilagođava poduzetnicama svoju ponudu. Ni najefikasniji javni sektori nikad neće biti lideri u inovativnim rješenjima, ali mislim da je sad vrijeme da se strategija razvoja ženskog poduzetništva počne brže implementirati”, ocijenila je direktorica mreže Women in Adria Ivana Matić.

Ne bojte se pada

Vlasnica tvrtke Naftalina Josipa Maslać Petričević je pobjednica u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine. “U svom radnom vijeku imala sam mnogo uspona i padova, ali uvijek sam bila spremna na pobjedu. Rano sam krenula u poduzetništvo, pomoglo mi je i to što sam uvijek nastojala misliti pozitivno i bila okružena ljudima koji dijele moju strast prema poslu”, rekla je Josipa Maslać Petričević, navodeći kako je njezina tvrtka Naftalina među vodećim hrvatskim tvrtkama u tekstilnoj industriji, sa 35 godina tradicije, 75 zaposlenih i proizvodnim pogonom većim od 2000 četvornih metara.

Perspektivna poduzetnica godine je je Selma Smajić, vlasnica tvrtke Ures, koja se bavi uzgojem bilja i bobičastog voća, hortikulturom i cvjećarstvom. “S obzirom na to da se ovih dana jako puno govori o jednom velikom poduzetniku, čija sjena pada na sve nas, smatram da je važno pokazati sve ove dobre primjere odgovornog poduzetništva koji se očituju i u ispunjavanju obveza prema svima i poštivanju svojih djelatnika”, istaknula je Selma Smajić koja uskoro planira i dio svog poslovanja širiti franšiznim putem.Pobjednica u kategoriji Mikro poduzetnica godine je Anamarija Cicarelli, vlasnica tvrtke Interligo, koja se bavi unapređenjem poslovanja malih poduzetnika u turizmu. “Poduzetnici padaju, ali se nakon pada moraju podići i nastaviti dalje. U našem poslu je dobro uvijek istraživati, gledati oko sebe i nema većeg užitka nego doživjeti kako se vaša tvrtka razvija i raste”, rekla je Anamarija Cicarelli. 

Start-up poduzetnica godine je Tihana Šmitran, direktorica produkcijske tvrtke Amulet Studio. Njezina tvrtka je osnovana prije tri godine i zapošljava pet radnika. Domaćim i inozemnim klijentima nudi usluge u segmentima marketinga, produkcije i inovativnih medija, a ove je godine otvorila podružnicu u Estoniji.

“Velika prekretnica za tvrtku bio je završetak produkcije animiranog serijala Black&White koji nam je omogućio izlazak na globalno tržište”, istaknula je Tihana Šmitran dodavši kako se poslovni neuspjesi često događaju i zbog tromosti sustava. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb