e-Privredni

A+ A A-

Trošarine će izazvati lančana poskupljenja

Gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine na sastanku s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukazali su na sporost u provedbi reformi, predloživši da se od plaćanja novih trošarina na gorivo oslobode gospodarska vozila, jer se samo tako može spriječiti lančano poskupljenje svih ostalih roba i usluga.

Na sastanku s predstavnicima MMF-a, koji je u organizaciji regionalnog poslovnog kluba Biznis Plus, čiji je hrvatski partner Privredni vjesnik, održan u poslovnoj zgradi Banjalučke pivare, 20 uspješnih gospodarstvenika iz BiH su ukazali na niz problema s kojima se susreću te predložili konkretna rješenja.

Tako su, između ostalog, istaknuli kako povećanje trošarina poskupljuje transport robe, proizvoda i ljudi, te predložili da se od ovog povećanja izuzmu gospodarska vozila koja čine tek sedam posto voznog parka u BiH.

Na sastanku je istaknuto da je u zadnjih 10 godina po osnovu trošarina prikupljeno čak osam milijardi konvertibilnih maraka, a da je samo 1,1 milijarda KM iskorištena za nove puteve, dok je sve ostalo otišlo na tekuću potrošnju. Zbog toga su se sudionici sastanka složili da je trošarine potrebno povećati, ali samo ako bi se taj prihod namjenski izdvajao za puteve, a ne da se njime kao i do sada "krpe proračunske rupe".

Upozoreno je i da je korupcija u BiH široko rasprostranjena te da je najviše ima u području šumarstva zbog čega finalna drvoprerađivačka industrija ima ogromnih problema da osigura sirovine i ispuni stroge uvjete inozemnih kupaca.

I na ovom sastanku je istaknut problem odlaska radne snage iz BiH, uz opasku da ako se ova situacija nastavi "kredite MMF-u neće imati tko vraćati". Taj je problem trenutačno najizraženiji kod profesionalnih vozača, jer BiH nedostaje vozača C i D kategorije.

Ocijenjeno je da su plaće jedan od razloga takvoga stanja te da se one moraju povećati, ali da je razlog i komplicirana procedura dobivanja diploma, posebice za vozače D kategorije. Naglašeno je da se to mora promijeniti, ali i da se radnici moraju prekvalificirati.

Gospodarstvenici su ponovili i da traže smanjenje poreznih opterećenja, a da vlast manjak prihoda nadoknadi proširenjem porezne baze na rasprostranjenu sivu ekonomiju. Upozorili su i na neusklađenost propisa, nejasne zakone i pravnu nesigurnost zbog koje izostaju nove investicije.

Komentirajući razlog veće naplate poreza u BiH, gospodarstvenici su ocijenili da to nije zbog rasta gospodarske aktivnosti, nego zbog većeg pritiska poreznika.

Kao primjer loše regulative naveli da su država mljekarima na litru stopostotnog alkohola, koji stoji jednu KM po litru, naplaćuje trošarinu od čak 15 KM, samo zato što zakonodavac nije znao da se alkohol koristi za reprodukciju u mljekarskoj industriji.

Među problemima naveli su i da država prebacuje svoju obvezu kontrole na banke. Tako su u Federaciji BiH u pripremi propisi kojima se banke obvezuju da kontroliraju isplaćuju li tvrtke doprinose uz plaću, zbog čega se traži izmjena Zakona o doprinosima FBIH. (Capital.ba)

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb