e-Privredni

A+ A A-

Otpis duga do 10.000 kuna

 

Trima zakonskim prijedlozima koji se tiču otpisa duga, ograničavanja ovrhe nad novčanim sredstvima te jednostavnijim stečajem potrošača Vlada planira riješiti ili značajno smanjiti broj od 325.254 blokirana građana koji ukupno duguju 43,37 milijardi kuna, od čega se 2,3 milijarde kune odnose na troškove postupka, a ostalo na glavnicu. Idućih mjesec dana trajat će javna rasprava, dok se očekuje kako bi se sva tri zakona usvojila do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, odnosno do srpnja.

“Nakon ove tri mjere slijedi zaokruživanje naših nastojanja i novim ovršnim zakonom. Proces izrade ovog zakona je u tijeku, želimo ga učiniti bržim, učinkovitijim i uz veću zaštitu dostojanstva ovršenika”, rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju mjera te dodao kako je ovo problem koji se proteže niz godina, generiran posebno kroz vrijeme krize, ali i da istodobno želi poslati jasnu poruku da je ispunjenje obveza i plaćanja standard koji se mora poštovati.

“Samo tako možemo osigurati normalno poslovanje. Bez poštivanja tih načela nema vladavine prava”, istaknuo je Plenković.

Otpis duga za 180.291 blokiranog

Prvi zakon koji će imati jednokratni učinak je zakon o otpisu dugova fizičkih osoba do iznosa od 10.000 kuna, njime se planira otpustiti dugove građanima koje su blokirali vjerovnici prve skupine, odnosno od države, pravnih osoba povezanih s državom kao što su HEP, HRT, vodovodi... Ovakvim automatskim otpisom duga bit će obuhvaćen 180.291 blokirani građanin, dok će 11.168 građana biti deblokirano, a ukupni dug građana trebao bi biti smanjen za više od milijardu kuna. Zanimljivo je kako se pri otpisu neće primjenjivati socijalni ili bilo koji drugi kriterij. “U sklopu zakona su i poticajne mjere za vjerovnike druge kategorije: banke, štedionice, kartičarske kuće u slučaju da odluče otpisati dug do iznosa glavnice od 10.000 kuna, njima će se otpisati porez na dobit za iznos otpisanog duga. Usto ide i poticajni model reprogramiranja poreznoga duga za blokirane građane”, rekao je premijer te dodao kako će se broj deblokiranih građana kao i samog duga višestruko smanjiti. Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je i da će se detaljnije razraditi program reprogramiranja dugova prema zakonski utvrđenim financijskim razredima.

“Oni koji duguju 50.000 i manje kuna moći će reprogramirati svoj dug kroz 36 mjeseci, oni koji duguju između 50.000 i 100.000 kuna kroz 42 mjeseca, oni koji duguju od 100.000 do 500.000 kuna na pet godina, odnosno 60 mjeseci. Na te će se dugove plaćati zatezna kamata koja je trenutačno sedam posto”, rekao je Marić.

Otežati postupak ovrhe

Sljedeći je na redu zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojim se želi destimulirati provedba ovrha koje se nisu naplatile godinama, odnosno obustaviti postupanje Fine ako se tražbina nije naplatila u roku od tri godine, uz uvjet da zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate.

“Mjerom ne diramo u dug, ali ćemo smanjiti broj građana za 71.291 osobu, a iznos blokade će se s prvom mjerom smanjiti za oko 32 milijarde kuna”, rekao je Plenković.

Promjenom načina naplate naknade za pokretanje postupka ovrhe u Fini utjecat će se na njihovo racionalnije pokretanje. Naime, novim zakonskim izmjenama prilikom pokretanja postupka svaki put bi se naplaćivala naknada za pokretanje ovrhe, iz koje bi bile izuzele ovrhe koje podnose radnici za naplatu svojih plaća ili za naplatu alimentacije.

Jednostavni stečaj za blokirane

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača želi se uvesti pojednostavljeni postupak stečaja. Ciljana skupina su građani čija glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna, a koji su blokirani više od tri godine. Oko 80.000 građana blokirano je za iznos glavnice do 20.000 kuna. Pokretanje jednostavnog stečaja potrošača bilo bi po službenoj dužnosti, a to bi radili općinski sudovi na temelju službene evidencije Fine. A sam bi potrošač imao pravo prigovora, odnosno želi li ili ne stečaj.

“Postojeći zakon nije dao rezultate jer su procedure komplicirane i složene te se građani tim instrumentom nisu koristili. Očekujemo da će takvih biti oko 100.000, teško je govoriti o konkretnim brojkama, a sve će se vidjeti nakon što se provedu prve dvije mjere”, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Postupak će se voditi u dva oblika, odnosno ima li ili nema blokirani imovinu. Ako nema ili je ona neznatna, tada se postupak neće ni voditi (jednostavno se otvara i istovremeno zatvara), sama blokada prestaje odmah i dug se briše. Ako potrošač ima imovinu, otvara se jednostavni postupak stečaja u trajanju od šest do 12 mjeseci, uz imenovanje povjerenika te se prodaje imovina, s time da su nekretnine izuzete, a sama blokada prestaje otvaranjem postupka, dok se dug briše po njegovu zaključenju. Kad je riječ o povjerenicima, taj bi posao mogli raditi stečajni upravitelji, ali i odvjetnici kojih u Hrvatskoj ima oko 5000. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb