e-Privredni

A+ A A-

Vrijednost ukupno priznatih tražbina 41,2 milijarde kuna

Nakon sedam mjeseci od početka rada izvanredne uprave u Agrokoru konačno je poznato koliko vjerovnici potražuju od tog najvećeg hrvatskog koncerna. Naime, izvanredna uprava prošlog je tjedna Trgovačkom sudu u Zagrebu predala tablice s priznatim i osporenim tražbinama, izlučnim i razlučnim pravima, zahtjevima za osiguranje sredstava, prijave tražbina predane nakon roka te tražbine u odnosu na društva nad kojima nije otvoren postupak izvanredne uprave. Popis uključuje više od 12.600 zaprimljenih tražbina koje je prijavilo 5700 pojedinačnih vjerovnika od kojih su neki podnijeli nekoliko prijava na više različitih društava unutar koncerna. Nakon isteka roka stiglo je 139 tražbina koje su predane Sudu s prijedlogom da se odbace kao nepravodobne. Isto tako, oko 9000 vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu oko 850 milijuna kuna.

Od ukupnog broja prijavljenih i obrađenih tražbina 92 posto prijava ili njih 10.200 odnosi se na 20 najvećih društava, a na prvom mjestu je Konzum sa 16 posto prijava, dok je drugi Tisak koji je zaprimio oko osam posto tražbina. Ukupno su prijavljene 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio u iznosu od 446,2 milijarde kuna odnosi na tražbine sudužnika odnosno jamstva te zahtjeve za osiguranjem sredstava, jamstva/sudužništva kao i regresna prava za mjenice i cesije koje su evidentirane i nemaju pravo glasa. Ukupno je priznato i osporeno 57,7 milijardi kuna, a vrijednost ukupno priznatih tražbina je 41,2 milijarde kuna. Od toga iznosa pravo glasa trenutačno ostvaruju vjerovnici sa 29,6 milijardi kuna potraživanja, budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Tijekom obrade i ispitivanja prijavljenih tražbina, njih 1102 je u cijelosti ili djelomično osporeno, a njihova ukupna vrijednost je 16,5 milijardi kuna. “Svjestan sam da je ukupni iznos tražbina gotovo 58 milijardi kuna, i ovih 16,5 milijardi u cijelom postupku nagodbe može biti vraćeno, tj. može biti priznato. Znači, ako se ostvare pravni uvjeti da se neke tražbine još dodatno priznaju, normalno da ćemo ih i priznati. Tako da cijelo vrijeme baratamo sa 58 milijardi kuna ukupnih tražbina”, rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak ističući kako je to zadnji dokument koji su bili obvezni izraditi te se sada može krenuti prema konačnom cilju nagodbi s vjerovnicima.

Troškovi savjetnika od 58 do 69 milijuna eura

Izvanredni povjerenik predstavio je i dosadašnje troškove svih savjetnika, rekavši da na postupku, koji obuhvaća ukupno 160 kompanija, radi 19 profesionalnih savjetnika, odnosno ukupno 141 najbolji stručnjak u financijskom, pravnom ili u pogledu poslovnog restrukturiranja te je istaknuo kako je u ovom trenutku restrukturiranje Agrokora najveći takav postupak koji se vodi u Europi. “Procijenjena ukupna naknada do kraja ovog postupka za profesionalne savjetnike bit će oko 58 milijuna eura, a ovisno o duljini trajanja procesa, trošak se može povećati na 69 milijuna eura, i to za sve savjetnike koji su angažirani. To je na ukupni dug ove kompanije nešto manje od jedan posto. Dosadašnji troškovi savjetnika za restrukturiranje, od 10. travnja do 30. rujna ove godine iznose oko devet milijuna eura, troškovi financijskih savjetnika oko 3,3 milijuna eura, a pravnih šest milijuna eura, odnosno oko osam milijuna eura, ako se doda i iznos za listopad. Dakle ukupno do 30. rujna trošak svih savjetnika je 18,2 milijuna eura”, rekao je Ramljak pojasnivši da u taj iznos nisu uključeni troškovi koje je Agrokor imao oko angažmana savjetnika Alvarez&Marsal, kao ni troškovi revizije financijskih izvještaja za 2016. koju je izradio PriceWaterhouseCoopers od 1,6 milijuna eura te troškovi bivšeg revizora, tvrtke Baker Tilly Hrvatska, koji za 2016. iznose oko 4,7 milijuna eura, no ugovor s Baker Tillyjem Hrvatska je u međuvremenu raskinut. 

 Sud u Londonu priznao lex Agrokor Sve tužbe koje će se pokretati na britanskom sudu bit će vraćene u Hrvatsku

Prije nego što je javnosti predočila kolike su ukupne tražbine Agrokora, izvanrednu upravu dočekala je vijest kako je Sud u Londonu odlučio priznati zakon o procesu izvanredne uprave. Sberbank je prije nekoliko mjeseci pokrenuo parnicu protiv Agrokora i njegovih tvrtki na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu tražeći naplatu svojih potraživanja, dok je izvanredna uprava Agrokora odgovorila svojim zahtjevom pred Visokim sudom u Londonu tražeći priznavanje lex Agrokora u Velikoj Britaniji. “Sve tužbe koje će se pokretati na britanskom sudu bit će vraćene u Hrvatsku. Mislim da je to važna informacija i sama za sebe govori da smo bili na ispravnom putu. Mislim da ona uvelike olakšava ono što provodimo”, rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak navodeći kako je kontaktirao s predstavnicima Sberbanka te da između izvanredne uprave i te banke postoji stalna komunikacija. “Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane”, rekao je Ramljak te je potvrdio da bi, ako ta banka povuče tužbe, njeni predstavnici ušli u stalno vjerovničko vijeće. Time što je Sud u Londonu priznao lex Agrokor, doći će do zastoja u arbitražnom procesu u kojem Sberbank traži 1,1 milijardu eura.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb