e-Privredni

A+ A A-

Zdrave kompanije spremne za restrukturiranje

Od prošlog tjedna poznati su planovi održivosti pet poslovnih segmenata koncerna Agrokor koji uključuju sam Agrokor te divizije maloprodaje, prehrane, poljoprivrede i Agrokor imovinski portfelj odnosno - Agrokor Portfolio Holdings. U 2016. godini Agrokor koncern je generirao prihode veće od šest milijardi eura sa značajnim učincima konsolidacije za čitavu grupaciju i EBITDA-om od 230 milijuna eura u osnovnim djelatnostima. Glavni savjetnici za restrukturiranje Agrokora iz tvrtke Alix Partners, analizirajući tržišta na kojima taj koncern posluje, istaknuli su kako ta tržišta imaju snažne projekcije rasta te općenito pozitivnu ekonomiku na području opskrbe. Ipak, kad je riječ o budućnosti tvrtki iz koncerna, kod strateških djelatnosti, koje čine jezgru poslovanja, očekuje se pad prihoda od pet posto, dok je između 2016. i 2021. planirano udvostručenje EBITDA-e. Također se očekuje se da će te djelatnosti do 2021. godine generirati više od 1,4 milijarde eura slobodnog novčanog tijeka. “Plan održivosti je ključan za Agrokor, gledamo profitabilnost tvrtki koju želimo povećati, uložili smo puno truda i mnogo je prilika za tvrtke da povećaju profitabilnost”, rekao je glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak ima zeleno svjetlo i Privremenog vjerovničkog vijeća za nastavak daljnjeg restrukturiranja. ‘’Prihod nije prioritet, mi gledamo na svaki trošak u kompanijama, primjerice Konzum je imao sulude troškove najmova. Mi smo te troškove srezali na pola, a riječ je o pola stotine milijuna kuna, što je značajno. Tako ćemo spusititi sve troškove i podići zaradu. Mislim da je strategija u kojoj što više zarađujete najbolja za sve. Smatram da su vjerovnici neformalno vlasnici ove kompanije i oni će htjeti maksimizirati tu zaradu’’, istaknuo je Ramljak.

Maloprodaju očekuje žestoko restrukturiranje

Najveće promjene doživjet će Divizija maloprodaja koju čine Mercator, Konzum, Velpro, Tisak te Konzum u BiH. Ovaj sektor može očekivati pad prihoda od osam posto u 2021. u odnosu na 2016., odnosno pad sa 4,9 milijarde na 4,5 milijardi eura. Istodobno bi dobit prije kamata, poreza i amortizacije trebala porasti za pet posto, sa 50 milijuna na 218 milijuna eura. Sam Konzum će se srezati na primjerenu tržišnu veličinu i striktno će se provesti optimizacija poslovanja na dvije trećine trgovina srednje veličine što zapravo znači da te trgovine treba lišiti nepotrebnih troškova uz veći fokus na ciljeve i asortiman. Sličan scenarij očekuje i Velpro, a Tisak će prestati s distribucijom i transportom, kao što su poslovi dijeljenja letaka, no i dalje će se baviti paketnom distribucijom od kioska do kioska koja se pokazala profitabilnom.

“Poruka je da ćemo smanjiti kompleksnost poslovanja i povećati profitabilnost retaila uz smanjenje troškova, a zadržat ćemo Konzum kao i ostale naše retaile kao lokacije za hrvatske proizvode”, rekao je savjetnik izvanrednog povjerenika za maloprodaju Teo Vujčić. Troškovi restrukturiranja maloprodaje procjenjuju se na 14 milijuna eura.

Prehrana će zahtijevati znatne kapitalne investicije

Divizija Prehrana - koju čine četiri djelatnosti: pića, smrznuta hrana, ulja i meso te 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec - nastavit će rasti i pritom optimizirati EBITDA-u. Ta djelatnosti, prema podacima izvanredne uprave, čini 64 posto ukupne realizirane EBITDA-e Agrokora u prošloj godini.

Plan u djelatnosti pića je obraniti tržišni udio i EBITDA maržu, a izvanredna uprava smatra da je pozicija tih društava obranjiva zahvaljujući vrijednosti brendova i snažnoj distribucijskoj platformi. No sljedeći val rasta zahtijevat će znatne kapitalne investicije. U djelatnosti smrznute hrane realizacija plana trebala bi iskoristiti potencijal za podizanje operativne efikasnosti, dok je u segmentu ulja plan fokusiran na prilike za dodatno iskorištenje strateških lokacija i brendova tvrtki s ciljem smanjenja troškova i širenja na izvozna tržišta. Realizacijom plana do 2021. prihodi bi u odnosu na 2016. trebali porasti za oko 14 posto, EBITDA za 24 posto, a u tom razdoblju bi taj segment mogao generirati 470 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka. Trošak restrukturiranja prehrane procjenjuje se na osam milijuna eura. “Agrokor Food je najveća grupa prehrambenih kompanija u Adria regiji. U ovom trenutku smo izrazito konkurentni jer su brendovi dominantni, a imamo kapacitate za povećanje profitabilnosti s devet milijardi kuna prihoda i očekujemo rast od milijarde kuna”, rekao je savjetnik izvanrednog povjerenika za Poslovnu grupu Prehrana Zvonimir Mršić koji je istaknuo kako se s restrukturiranjem započelo tijekom prošle godine.

Poljoprivreda ima dobru šansu

Divizija poljoprivreda - koju čine tri kompanije, Belje, Vupik i PIK Vinkovci - zajednički kontrolira više od 32.000 hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95 posto u državnom vlasništvu, realizirat će prinose iz prošlih kapitalnih investicija te će se usredotočiti na generiranje EBITDA-e kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje. Od 2005. u taj segment je uloženo 380 milijuna eura vlastitih sredstava te je to grupa sa snažnom operativnom polugom, u potpunosti integriranom proizvodnjom “od polja do stola” te modernom tehnologijom zahvaljujući kojoj su prinosi daleko iznad hrvatskog prosjeka. “Agrokorove poljoprivredne tvrtke su dobre i po rezultatima se mogu nositi s onima na Zapadu, ali se trebaju riješiti zaduženja. Poljoprivreda ima dobru šansu budući da se potiče iz EU fondova i Vlade. Važno je da te tvrtke zapošljavaju više od 2500 radnika u siromašnom području zemlje. To su dobre kompanije koje imaju dobru budućnost”, ocijenio je savjetnik izvanrednog povjerenika za Poslovnu grupu Poljoprivreda Vlado Čondić-Galiničić. Restrukturiranje segmenta poljoprivrede rezultiralo bi 15 posto manjim prihodima 2021. u odnosu na 2016., ali i sa 74 posto višom EBITDA-om. Znači, 2021. planirani su prihodi od 431 milijun eura, dok bi EBITDA bila 54 milijuna eura. Očekuje se da će poljoprivreda u tom razdoblju generirati 155 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka, a troškovi restrukturiranja procijenjeni su na dva milijuna eura.

Imovina na prodaju

 

Segment Agrokor Portfolio Holdings obuhvaća 80 društava izvan osnovne djelatnosti Grupe, primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetiku, a čine ga tvrtke poput Adriatica.neta, Karisme Hotels Adriatic, Zagreb Plakata, Projektgradnje, Solane Pag, Poliklinike Aviva... te 201 nekretnina i dvije pokretnine. U sklopu APH je i 16 neaktivnih tzv. fiktivnih društava. Sve će one biti rasprodane, a od toga se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od četiri godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova. “Agrokorov imovinski portfelj sastoji se od 200 tvrtki i 80 kompanija, od kojih je 40 operativnih. Ostale nemaju operativno poslovanje i kao takve će vjerojatno ići u likvidaciju”, pojasnila je savjetnica izvanrednog povjerenika za non-core poslovanje i imovinski portfelj Irena Weber. APH ima razvijene scenarije za prodaju kompanija, ali je njihov ishod uvjetovan jer se u mnogim slučajevima vlasništvo sudski osporava, u većini slučajeva postoji ograničenje prodaje prije nagodbe, neke transakcije u prošlosti u pogledu društava i imovine imaju neuobičajenu razinu kompleksnosti... te samim time postoji visoka razina neizvjesnosti oko ishoda planiranih aktivnosti. 

Odobrena prodaja Ville Castello

Izvanredna uprava je od Privremenog vjerovničkog vijeća dobila odobrenje za provođenje ugovora o kupoprodaji nekretnine Ville Castello u Medveji za neto kupoprodajnu cijenu od 8,115 milijuna eura, uvećanu za pripadajući porez. Istodobno, obustavljen je proces prodaje jahte i helikoptera koji su, za razliku od vile, opterećeni založnim pravima u korist Addiko Banka, a pravni timovi nisu uspjeli pronaći za Banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom. Proces prodaje moći će ponovno biti pokrenut po postizanju nagodbe.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb