e-Privredni

A+ A A-

Industrija treba modernizaciju

Hrvatsko gospodarstvo još nije na ozbiljan način iskoristilo mogućnosti informacijskih tehnologija u svojem razvoju, a to se još možda više odnosi na domaću industriju. Posljedica toga je činjenica da su domaće tvrtke koje se bave informacijskim tehnologijama velikom većinom izvoznici, a relativno mali dio posla obavljaju za domaću industriju.

Postoje standardizirane mjere koliko ste zreli u korištenju informacijskih tehnologija, ističe Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, jedne od najvećih domaćih IT tvrtki. “Na skali od nula do pet većina hrvatskih tvrtki se kreće negdje oko dvojke. Automatizira se dio poslovnog procesa, eventualno je integriran u centralni, no vrlo rijetko dođe do potpune integracije koja će donijeti povećanje produktivnosti i automatizacije procesa prema kupcima ili dobavljačima. Takvi su samo stranci koji posluju u Hrvatskoj ili oni koji su na to prisiljeni zbog regulative”, smatra Dujmović.

Iako mnogi misle da su tehnologije skupe, drugi se s time ne slažu jer smatraju da je puno skuplje ne uvesti ih.

“Od 500 najvećih svjetskih kompanija u zadnjih 15 godina 200 ih je nestalo s liste jer se nisu prilagodili. Stagnacija hrvatskog gospodarstva dobrim se dijelom događa zbog toga što je naš menadžerski kadar loše pripremljen za modernizaciju. Kao gospodarstvo smo globalno nekonkurentni, a IT je jedna od ključnih komponenti za povećanje konkurentnosti”, dodaje Dujmović.

Podizanje konkurentnosti poslovanja

Upravo zbog tih razloga Hrvatska gospodarska komora organizira konferenciju Industry and Tech u sklopu projekta digitalne transformacije HGKtech, kako bi tehnološke tvrtke zajedno s predstavnicima industrije pokazale primjere iz prakse kojima su podigle konkurentnost poslovanja.

Kada danas imate tvrtku koja automatizira proizvodnju i prati kvalitetu na proizvodnoj traci, ne možete odrediti je li ona IT ili industrijska tvrtka, kaže Emil Perić, voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK-u. “Primarni alat joj je računalo, digitalna kamera, senzori, istraživanje uz pomoć računala o postojanju problema. Same tvrtke koje pružaju tehnologiju više nisu isključivo samo IT tvrtke. Nama je na ovoj konferenciji cilj pokazati kako je potrebno malo učiniti kako bi se došlo do modernizacije i uvođenja novih tehnologija”, zaključuje Perić.

Na konferenciji će se govoriti o inovacijama kao ključu uspjeha, tehnologiji kao konkurentskoj prednosti, digitalizaciji i industriji, kao i razvoju novih proizvoda, održivoj proizvodnji i novim pravilima poslovanja. Konferencija će se održati 23. i 24. listopada u kongresnom centru Forum u Zagrebu, a prijave su moguće na internetskoj stranici industrytech.hgk.hr. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb