e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Radovi na uređenju centra općine Darda

Svečano su otvoreni radovi na uređenju centra općine Darda financirani iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Tom je prilikom Dardu posjetila i ministrica Žalac koja je zajedno sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem, svečano otvorila radove. "Uskoro će općina Darda imati centar s kvalitetnom komunalnom i prometnom infrastrukturom što će, uvjerena sam, značajno doprinijeti razvitku gospodarstva i turizma ovog kraja, poboljšati dostupnost javnim objektima i osigurati kvalitetniju povezanost sa Zapadnom obilaznicom Osijeka i budućim međunarodnim koridorom Budimpešta - Ploče", naglasila je ministrica Žalac.

Procijenjena vrijednost projekta je 25,7 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano EU sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Za provedbu cijelog intervencijskog plana Belog Manastira i Općine Darda, u kojem su definirani projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do kraja 2023. godine, a s ciljem fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije svog područja, iz EU fondova osigurano je 22,5 milijuna eura od čega 14,6 milijuna za Grad Beli Manastir i 7,9 milijuna za Općinu Darda.

Pored maksimalnog sufinanciranja od 85 posto prihvatljivih troškova iz fondova EU, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje osigurava i dodatnih 80 posto od 15 posto ukupne vrijednosti projekta za koje gradovi sami moraju osigurati sredstva.

Za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odabrano je pet pilot područja: Vukovar, Beli Manastir s općinom Darda, Petrinja, Benkovac i Knin. Svako odabrano pilot područje, uz podršku MRRFEU i tehničke pomoći, izradilo je svoj Intervencijski plan u kojem su definirani projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do kraja 2023. te je za njihovu provedbu osigurana indikativna alokacija od 120 milijuna eura bespovratnih sredstava do 2023. godine - 100 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb