e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Ruše se prometni rekordi

Zračna luka Franjo Tuđman i u kolovozu je nastavila s pozitivnim prometnim rezultatima. Ostvaren je rast prometa putnika od 14 posto, a prvi put u povijesti zagrebačka zračna luka je dočekala dvomilijuntog putnika u kolovozu, točnije, 28. kolovoza, što je mjesec dana ranije od rekordne 2016. godine.4

Zračna luka Franjo Tuđman već od početka godine bilježi kumulativni rast od 11 posto u odnosu na 2016., a pozitivan trend dvoznamenkastog rasta očekuje se i do kraja godine. Od početka koncesijskog razdoblja, koje je započelo krajem 2013. godine, uspostavljena je suradnja s devet novih aviokompanija i uvedeno je 13 novih cjelogodišnjih linija od čega ih je najviše, njih ukupno osam, realizirano u ovogodišnjem ljetnom redu letenja. Evidentan je porast i u broju čarter linija, a bilježi se i značajan rast kargo prometa pa je tijekom kolovoza ostvaren rast od 46 posto rasta u odnosu na lanjski kolovoz.

Ovogodišnji dolazak aviokompanije Emirates predstavlja poseban korak u poslovanju zagrebačke zračne luke. Radi se o avioprijevozniku koji svakodnevno u Zagreb dovodi velik broj putnika iz više od 60 zemalja svijeta, ponajviše iz Azije, ali i Australije i Oceanije, čime Zagreb i Hrvatska postaju dostupniji dalekim tržištima što će pozitivno utjecati na hrvatski turizam i izvan ljetne sezone. Značajan doprinos rastu prometa dao je i nacionalni prijevoznik Croatia Airlines sa svojim novim linijama za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt, te specijalizirana aviokompanija za leisure city break putovanja Monarch, zahvaljujući kojoj je povećan broj dolazaka turista iz Velike Britanije. Osim novih linija, povećan je i broj letova i veličine zrakoplova na već postojećim destinacijama, što uključuje linije LOT-a za Varšavu, Czech Airlinesa za Prag, Air Transatov izravni let za Kanadu i Qatar Airwaysa na redovitoj liniji za Dohu. 

Sanja Plješa

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb