e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Povelja o raznolikosti Hrvatska - Zajedno u različitost

 

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) predstavio je inicijativu nazvanu - dokument koji individualno izrađuje svaka zemlja, a tekst povelje potpisuju poslovne i druge organizacije te se tako obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju.

S obzirom na to da je raznolikost jedna od temeljnih vrijednosti modernog društva, ova inicijativa o Povelji o raznolikosti pokrenuta je u 16 zemalja Europske unije i u Hrvatskoj se razvija kao dio projekta koji financira Služba za pravosuđe Europske komisije.

Ovom prigodom Daria Mateljak, direktorica Hauska&Partner Hrvatska, je izjavila kako je “raznolikost plemenita vrijednost i jedna od važnijih koje pojedinci i organizacije trebaju razvijati u suvremenom društvu”. “Usvajanje Povelje je tek početak suradnje i zajedničkih ulaganja u razvoj svijesti o koristima raznolikosti. Ne radi se samo o potrebi da učimo prihvaćati, razumjeti i poštovati manjinske društvene skupine i pojedince, već o razvoju prilika za suradnju, jačanju održivosti organizacija i poduzeća, stvaranju inovacija te korištenju svih dobrobiti koje nam raznolikost može ponuditi”, istaknula je Darija Mateljak.

Inicijativi se priključuju i druge tvrtke

“PwC je globalna organizacija koja posluje na načelima održivog poslovanja te kao takva politiku raznolikosti ima ugrađenu u svoje temelje”, naglasio je John Gasparac, predsjednik Uprave PwC-a Hrvatska. “U Hrvatskoj vidim najviše prostora za napredak u poštovanju rodne i spolne ravnopravnosti”, dodao je Gasparac.

Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika i ambasador Povelje o raznolikosti Hrvatska, smatra kako nas ova povelja obvezuje na stvaranje poticajnog poslovnog okruženja u kojem se prihvaća raznolikost i pravo na jednakost. “Svi moraju imati jednake mogućnosti prilikom zapošljavanja, ali i u napredovanju i nagrađivanju tijekom karijere. Za ostvarenje tog cilja su stručnost i kompetencije jedini ispravan kriterij. Upravo zato pozivam kolege gospodarstvenike da postanu potpisnici Povelje o raznolikosti, jer ljudska prava i jednakost jedna su od važnijih obilježja modernog društva”, zaključio je Došen.

Inače, ovoj se inicijativi pridružuju mnoga poduzeća u Hrvatskoj te su najavljeni i mnogi drugi ambasadori Povelje, uključujući Gordanu Kovačević iz Ericsson Nikole Tesle i Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave Ilirije iz Biograda,

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb