e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

U ključnim tvrtkama poslovanje “šteka”

 

Novo mjesečno izvješće izvanredne uprave u Agrokoru pokazuje kako je Konzum u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna, dok su prihodi Konzum BiH bili 943 milijuna kuna, a Tiska 805 milijuna kuna. Velpro Centar ostvario je prihode od 755 milijuna kuna, a Velpro BiH u prvih pet ovogodišnjih mjeseci ostvario je prihod od 105 milijuna kuna. Naravno, riječ je o prvim nekonsolidiranim i nerevidiranim podacima. Prema izvješću Agrokorova maloprodaja i veleprodaja u tom razdoblju bilježi negativan EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), pa tako kod Konzuma ona iznosi 62 milijuna kuna, Konzuma BiH 44 milijuna kuna, Tiska 33 milijuna, Velpro Centra 50 milijuna, a Velpro BiH 11 milijuna kuna. U izvješću je izvanredna uprava za takve negativne pokazatelje poslovanja imala potrebu napomenuti da je maloprodajno poslovanje sezonalno s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu godine. “Poduzeća u ovom sektoru, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju tijekom ljetne turističke sezone koja je tek započela”, stoji u izvješću koje potpisuje izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. U njemu se također navodi i da su “maloprodajna poduzeća koncerna trpjela značajna ograničenja likvidnosti kao što je nedostatak novca, a samim time i zaliha u razdoblju prije pokretanja postupka izvanredne uprave te neposredno nakon pokretanja postupka. Rezultat toga bile su razine zaliha ispod normalnih te značajan pad broja kupaca u tom razdoblju, koji se u međuvremenu oporavio i trenutačno je vrlo blizu brojeva postignutih prethodnih godina”.

Prehrana ostvarila solidne rezultate

S druge strane, poslovanje poslovne grupe Prehrana je u promatranom razdoblju ostvarilo solidne poslovne rezultate, osobito u segmentu sladoleda i pića. Segment vode, koji uključuje Jamnicu, Sarajevski kiseljak i Roto Dinamic, ostvario je prihode od 955 milijuna kuna i EBITDA od 118 milijuna kuna. Segment sladoleda i smrznute hrane, koji čine Ledo, Ledo Čitluk i Frikom, imao je prihode od 768 milijuna kuna i EBITDA od 119 milijuna kuna. Zvijezda i Dijamant, koji su u segmentu ulja i margarina, imali su prihode od 680 milijuna kuna i operativnu dobit od 49 milijuna kuna, a PIK Vrbovec ostvario je prihod od 665 milijuna kuna i EBITDA od 29 milijuna kuna.

Izvanredna uprava podsjeća i kako očekuje završetak PwC-ove revizije konsolidiranih financijskih izvještaja za prošlu godinu u rujnu, dok bi veći dio revizije pojedinačnih financijskih izvještaja ključnih kompanija trebao biti dovršen potkraj srpnja, a sve kako bi se mogli “na čvrstim temeljima” pripremiti financijski planovi za ovu godinu i sljedeća razdoblja.

Kad je riječ o savjetničkom timu, u izvješću se navodi kako rad izvanredne uprave, osim međunarodnih savjetnika za restrukturiranje, tvrtke AlixPartners, i međunarodnih pravnih savjetnika, tvrtke Kirkland and Ellis, podržavaju i međunarodni financijski savjetnici Houlihan Lokey i Ithuba Capital.

Osim toga, izvanredna uprava podsjeća da je 20. lipnja istekao rok za prijavu tražbina te da je ih je ukupno zaprimljeno 11.659 koje su urudžbirane, skenirane i digitalizirane. Kao zanimljivost u izvještaju stoji da su prijave tražbina podnesene za 68 društava, od njih 74 koja su u postupku izvanredne uprave. Predane su i prijave tražbina za 26 trgovačkih društava koja nisu obuhvaćena postupkom izvanredne uprave ili čak nisu ni vlasnički povezana s Agrokorom. No izvanredna uprava ističe kako te prijave neće biti uzete u obzir jer za takvo postupanje nema osnove.

Dobavljači podržali kriterije za isplatu duga

Inače, dobavljači Agrokora na sastanku održanom početkom prošlog tjedna podržali su kriterije za isplatu dijela starih dugovanja, prema kojima bi se mali dobavljači, odnosno mali OPG-ovi, obrti i mikropoduzeća s godišnjim prihodom do 5,2 milijuna kuna, namirili u 100-postotnom iznosu i to do kraja srpnja, a riječ je o 30 milijuna eura, dok bi se velikim dobavljačima oko trećine starih potraživanja isplatilo do sredine kolovoza.

“Isplate velikim dobavljačima trebale bi krenuti nešto kasnije od onih za male i nadam se da će one biti negdje do sredine kolovoza pri kraju. Tu smo dogovorili da se 80 posto onog iznosa koji će biti isplaćivan dobavljačima isplaćuje odmah po potpisu jednog sporazuma, dok preostalih 20 posto ostaje na računu Agrokora do nagodbe, a sve u cilju da dobavljači koji će dobiti stare dugove nastave redovno opskrbljivati lanac kako ne bi došlo do poremećaja u opskrbi. Više-manje svi dobavljači su se složili s time”, rekla je predstavnica velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću i prokuristica Kraša Marica Vidaković. Istaknula je i kako je dogovoreno da komercijalni uvjeti koji su bili na snazi do 9. travnja, prije pokretanja postupka izvanredne uprave, i dalje ostaju na snazi.

“To bi trebalo biti zapravo pozitivno zato što ne bi trebalo više biti avansa, pogotovo zato što se tekuće isporuke sada više-manje redovno plaćaju u Konzumu. Ima nešto zaostataka u Tisku, ali mislim da će se i to riješiti”, rekla je Marica Vidaković koja je potvrdila i da je isplata starog duga uvjetovana nastavkom suradnje te da to podržava, jer je od početka tvrdila da je primarni interes dobavljača održavanje prodajnog lanca radi plasmana njihovih roba i budućih prihoda. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb