e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Prihodi klubova lige petice veći od 13 milijardi eura

Prema 26. Deloitteovu Godišnjem pregledu financija u nogometu, pet najvećih europskih liga (engleska Premier liga, njemačka Bundesliga, španjolska Primera, talijanska Serie A i francuska Liga 1) zajedno bilježe više od 13,4 milijarde eura prihoda, što je više nego dvostruko u odnosu na proteklih 10 godina. Novi ugovori o televizijskim pravima sklopljeni u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, u kombinaciji s početkom novog ciklusa prava prijenosa natjecanja Uefe, doveli su do ukupnog rasta prihoda pet najvećih liga od 1,4 milijarde eura (12 posto). Ukupno gledano na sve europske lige, vrijednost europskog nogometnog tržišta trenutno doseže 24,6 milijardi eura, što je 13 posto više u odnosu na prethodnu sezonu.

“Prihodi od prava emitiranja nastavljaju rasti i omogućuju vodećim europskim klubovima stvaranje platforme za rekordna ulaganja u talente i infrastrukturu. Povećanje ukupnih prihoda u sezoni 2015./16. bilježi svih pet vodećih liga Europe”, ocijenio je Dan Jones, partner u Deloitteovom Odjelu za analizu sportskog poslovanja. “Prihodi od prava emitiranja dosegnuli su gotovo pola ukupnih prihoda pet najvećih europskih liga u sezoni 2015./16. godine, te će i dalje rasti zahvaljujući novim većim ugovorima za sezonu 2016./17. u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španjolskoj te u Njemačkoj za sezonu 2017./18. godine”, dodao je on.

Klubovi Premier lige daleko ispred konkurencije

Klubovi engleske Premier lige i dalje su prema prihodima znatno ispred svojih konkurenata te su svoje ukupne prihode povećali sa 4,4 milijarde eura u sezoni 2014./15. na 4,9 milijardi eura u sezoni 2015./16. godine. Novi ugovori o pravima prijenosa, u primjeni od sezone 2016./17., omogućit će im zadržati vodeću poziciju u odnosu na ostatak Europe i u idućim izdanjima Godišnjeg pregleda financija u nogometu. Klubovi njemačke Bundeslige ostvarili su ukupno 2,7 milijardi eura prihoda čime su Bundesligi omogućili da ostane druga najveća liga po prihodima u Europi, uz novi ciklus prava prijenosa na internacionalnoj razini koji je doveo do ukupnog povećanja prihoda od 320 milijuna eura (13 posto).

U Primeri, prvoj španjolskoj ligi, klubovi su ostvarili ukupno 2,4 milijarde eura prihoda, 384 milijuna eura ili 19 posto više u odnosu na sezonu 2014./15. godine, uglavnom zbog utjecaja novog modela obračuna prava emitiranja na ukupnoj razini. Primera je nakon jednogodišnjeg prijelaznog ugovora za sezonu 2015./16. ušla u ciklus novog trogodišnjeg ugovora, koji je na snazi od sezone 2016./17. i ima dobre izglede da u idućom Godišnjem pregledu financija u nogometu po prihodima u toj sezoni preuzme drugo mjesto od Bundeslige. Zahvaljujući proširenom i dorađenom sporazumu o medijskim pravima te većim sredstvima koje Uefa isplaćuje klubovima koji sudjeluju u njenim natjecanjima, prihodi klubova Serije A povećali su se za sedam posto na 1,9 milijardi eura, dok je u komercijalnim prihodima ostvaren rast od 12 posto. Klubovi francuske Lige 1 povećali su svoje prihode u sezoni 2015./16. godine za pet posto, na 1,5 milijardi eura, pri čemu je Paris Saint-Germain odgovoran za oko 60 posto ukupnog rasta prihoda u francuskoj ligi.

Na vidiku još jedno povećanje prihoda

Ukupni izdaci za plaće u pet najvećih europskih liga povećali su se u sezoni 2015./16. za 10 posto na 8,2 milijarde prihoda, omjer troškova plaća i prihoda smanjio se sa 62 na 61 posto. U četirima vodećima ligama omjer troškova plaća i prihoda je manji od 70 posto, a jedino je Bundesliga s omjerom od 49 posto već treći put u zadnjem desetljeću utrošila manje od pola svojih prihoda na plaće.

Klubovi engleske Premier lige ostvarili su u sezoni 2015./16., ne računajući prihode od trgovine igračima i amortizaciju, najveću operativnu dobit iz poslovanja (683 milijuna eura), dok su se klubovi španjolske Primere sa svojim ukupnim prihodima od gotovo 400 milijuna plasirali ispred Bundeslige (284 milijuna eura) kao druge najprofitabilnije lige. Nasuprot tome klubovi u Italiji i Francuskoj ponovno su ostvarili gubitke od operativnih aktivnosti u iznosu od 38 milijuna eura, odnosno 98 milijuna eura, što je ipak znatno manje u odnosu na gubitke klubova iz prošle sezone. “Budući da je svih pet najvećih europskih liga ostvarilo značajno povećanje prihoda iz novih ugovora o TV pravima, koji su na snazi nakon kraja sezone 2015./16., svjedočimo njihovim pokušajima da nastave uzlaznom putanjom, a veći troškovi transfera igrača i plaća u posljednjoj sezoni ciklusa govore u prilog tome kako je još jedno značajno povećanje prihoda na vidiku”, smatra Adam Bull, viši konzultant u Odjelu za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu. 

Vesna Antonić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb