e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Na putu prema digitalno zrelim školama

Pilot-projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, koji Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet provodi s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, najznačajniji je projekt u području obrazovanja u Hrvatskoj. Njegovu važnost prepoznala je i Europska unija koja kroz svoje fondove (Europski fond za regionalni razvoj te Europski socijalni fond) sufinancira 85 posto ovog projekta, vrijednog gotovo 307 milijuna kuna.

Zahvaljujući tom pilot-projektu, 151 škola će od jeseni biti spremna za primjenu modernijeg poučavanja koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, rečeno je prošli tjedan na predstavljanju dosadašnjih rezultata projekta.

Drugim riječima, po povratku u školske klupe učenike će u školskoj godini 2017./18. dočekati učionice opremljene računalnom opremom, nastavnici koji će se u poučavanju koristiti računalima i tabletima koje su dobili u sklopu projekta te digitalni obrazovni sadržaji i brojni scenariji poučavanja za prirodoslovne predmete (biologiju, fiziku, kemiju) i matematiku za 7. i 8. razrede osnovnih te 1. i 2. razrede srednjih škola. Škole u pilot-projektu bit će opremljene dvama različitim tipovima učionica, prezentacijskom, opremljenom PC računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima te interaktivnom, koja uz prezentacijsku opremu uključuje i 30 tableta.

Želja: stopostotni obuhvat

Zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica pilot-projekta e-Škole Andrijana Prskalo Maček istaknula je kako je dosad kroz provedbu ovog projekta educirano gotovo 20.000 korisnika (nastavnika, ravnatelja i ostalog školskog osoblja) kroz više od 900 radionica te oko 15 webinara i tečaja. “Naši mobilni timovi pružaju kontinuiranu stručnu i savjetodavnu podršku školama uključenim u pilot-projekt kako bi sljedeće školske godine svi koji su uključeni u provedbu projekta mogli koristiti projektnu opremu i pripadajuću tehnologiju na najbolji mogući način te još kvalitetnije poučavati učenike”, izjavila je Andrijana Prskalo Maček.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, istaknula je kako će se zalagati da tim projektom budu obuhvaćene sve osnovne i srednje škola u Hrvatskoj. “Posebice ističem da je projekt e-Škola i digitalno zrelih škola značajni dio Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Tako treba i biti, a ostat će i dio Akcijskog plana jer iskoraka u smislu obrazovanja 21. stoljeća sigurno nema bez značajnog unapređivanja digitalne zrelosti naših škola i opremanja naših nastavnika i učenika kompetencijama koje nam osiguravaju da se u tom dijelu izjednačimo s ostatkom Europske unije”, istaknula je ministrica Divjak.

Provedba pilot-projekta započela je 2015. i traje do 2018., nakon čega slijedi druga faza čija se provedba planira od 2019. do 2022. godine. U CARNetu, koji će biti nositelj i druge faze projekta čija se vrijednost procjenjuje na 140 milijuna eura, očekuju da će ona obuhvatiti 60 posto svih osnovnih i srednjih škola u nas. 

Borist Odorčić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb