e-Privredni

A+ A A-

Hrvatska kao mamac za filmske ekipe

U Opatiji je pala posljednja klapa nove BBC-jeve serije McMafia, temeljene na istoimenom bestseleru Mishe Glennyja, koja je proteklih mjeseci snimana na lokacijama diljem Hrvatske. Radnja serije odvija se u desetak zemalja, no većina je kadrova snimljena na lokacijama od Zagreba i Rovinja do otoka Paga i Splita. Serija je u Hrvatskoj snimana u dva navrata, u zimu 2016. godine kad je većina scena snimljena u Zagrebu, dok je drugi dio počeo u svibnju ove godine kad se ekipa preselila na obalu.

McMafia govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama Dolina sreće, Grantchester te Rat i mir. “Lokacije su sjajne. Divna obala, živahni gradovi. Velika prednost je ekipa - svi su tako dobri u svom poslu, ali su i ponaosob divni ljudi, cijelo su vrijeme brinuli da uživamo u poslu. Tako su ponosni što su Hrvati, njihova ljubav prema zemlji je zarazna i prenosi se na goste”, opisuje Norton svoja iskustva sa snimanja u Hrvatskoj. “Hrvatska je prekrasno mjesto za snimanje, oduševljeni smo prijateljstvom i entuzijazmom hrvatskog tima, ali i ljudi općenito. Hrvatska je već otkrivena kao turistička destinacija, ali s našeg gledišta, među produkcijama iz Velike Britanije još uvijek nije prepoznata. S pravim razvojem i infrastrukturom, Hrvatska bi mogla postati svjetsko produkcijsko odredište koje se može natjecati s bilo kojim drugim”, smatra redatelj James Watkins.

Poticaji HAVC-a

Snimanje serije McMafia realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 150 domaćih filmskih djelatnika, dok su zapažene uloge u seriji ostvarili Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković i Adlan Abdelmongy, a uz koje je bilo angažirano više od 3000 statista. “Neizmjerno me veseli vidjeti kvalitetne strane produkcije u Hrvatskoj, posebno one koje, poput McMafije, u svoj rad uključe i nemali broj hrvatskih filmskih djelatnika, ali i lokalno stanovništvo. Uzbuđenje koje se širilo Splitom zbog snimanja ove serije podsjetilo me na najsjajnije dane naše kinematografije koje su i strana snimanja oplemenila. Sama činjenica da u stranim produkcijama hrvatski gradovi redovito mogu glumiti svjetske metropole, ali i sebe same, pokazuje kako je domaća infrastruktura, zahvaljujući i lokalnoj zajednici, zaista spremna pružiti sve potrebno kako bi se strana snimanja mogla obaviti na zavidnoj profesionalnoj razini. Zahvaljujući sinergiji stranih, ali i vrhunskih domaćih profesionalaca, kreativno-umjetnički proizvod koji je njihov rezultat ostaje trajni podsjetnik čitavog profesionalno-umjetničkog sklopa koji se već duže vrijeme stvara kod nas. Jasno, s veseljem treba istaknuti i značajna sredstva koja od toga dobiva Republika Hrvatska”, smatra ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, koji je posjetio ekipu serije za vrijeme snimanja u Splitu.

Inače, od 2012. do 2016. godine u Hrvatskoj su putem mjera poticaja snimana 34 projekta koja su ostvarila lokalnu potrošnju od gotovo 400 milijuna kuna, dok projekti za 2017. godinu najavljuju lokalnu potrošnju veću od 100 milijuna kuna. 

Vesna Antonić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb