e-Privredni

A+ A A-

Obilježeno 23. godine rada EIHP-a

Povodom obilježavanja 23. obljetnice postojanja i rada Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) organiziran je tradicionalni godišnji susret s novinarima na kojem je ravnatelj Goran Granić predstavio poslovne aktivnosti instituta. 

Zbog suradnje s velikim brojem tvrtki iz Europe, Afrike i Amerike institutu kontinuirano raste poslovna aktivnost na projektima izvan Hrvatske. Od 2005., EIHP je sudjelovao na više od 60 europskih projekata. Time je uspostavljena velika mreža suradnika iz raznih institucija Europske unije.

U Hrvatskoj je institut potpora privatnim investitorima u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, lokalnoj zajednici. Vrlo je važna i njegova potpora aktivnostima na reformi energetskoga sektora.

"Energetski institut Hrvoje Požar je u razdoblju 2016. i 2017. nastavio svoju poslovnu strategiju uz postojeće poslovne aktivnosti analiza i planiranja energetskih sustava, podsustava i dijelova sustava, povećanja kompetencija u području primjene novih tehnologija, zaštite klime i okoliša. Dosegnuta je razina od 70 posto poslovnih aktivnosti izvan Hrvatske. Nastoje se zadržati, ali i proširiti poslovne aktivnosti u zemljama regije i za regiju u cjelini, istočne europske zemlje koje nisu članice EU-a i u Africi. Zanimljivi su projekti u području obrade specifičnih kategorija otpada na kojima se s partnerima  provode istraživanja iskorištavanja otpada, a radi se na pripremi istraživanja za obradu mulja nakon pročišćavanja otpadnih voda. U Hrvatskoj se očekuju velike aktivnosti u izradi nove energetske strategije i svih pratećih dokumenata, implementacije Zimskog paketa EU-a, nove platforme za obnovljive izvore, nove platforme za energetsku statistiku i također nove platforme za energetsku sigurnost", izjavio je Goran Granić.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb