e-Privredni

A+ A A-

Za male i srednje tvrtke 100 milijuna eura

 

Europski investicijski fond (EIF), Erste&Steiermärkische Bank i Erste&Steiermärkische S-Leasing (zajedno Erste) potpisali su sporazum o jamstvu koje će Ersteu omogućiti da inovativnim malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj osigura zajmove i zakupe u vrijednosti od 100 milijuna eura. 

Sporazum je potpisan u okviru inicijative Europske komisije InnovFin koju je podržao program EU-a za istraživanje i inovacije, a omogućen je kroz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) koji je središnji stup tzv. Junckerovog plana.

“Uhodana distribucijska mreža Erstea u kombinaciji s dobrom tržišnom pozicijom i ekspertizom u pozajmljivanju sektoru malih i srednjih tvrtki mogu omogućiti uspješno provođenje InnovFina. Posljedično, taj će projekt odigrati ulogu u pomaganju tvrtkama da pristupe sredstvima koje podržava EU-a kako bi na lokalno tržište uveli inovacije”, kazao je direktor EIF-a Alessandro Tappi. 

“Drago mi je što će sporazum omogućiti malenim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj da dođu do izvora financiranja koji su im potrebni za inovacije, rast i stvaranje novih radnih mjesta - sve su to važni ciljevi Investicijskog plana za Europu. Male i srednje tvrtke ključne su za gospodarstvo i pokretači su novih tehnologija i novih mogućnosti. Uz pomoć EFSI-ja želimo im dati priliku za uspjeh u Hrvatskoj, ali i u Europi”, istaknuo je potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

“Iznimno nam je zadovoljstvo što smo s EIF-om ostvarili suradnju na InnovFin instrumentu garancija za malo i srednje poduzetništvo. Ugovor o garanciji omogućit će nam da u sljedeće dvije godine plasiramo 100 milijuna eura kredita inovativnim poduzetnicima uz povoljnije uvjete, pružimo im potporu u financiranju i provedbi održivih proizvodnih ulaganja te klijentima osiguramo povećanu dostupnost sredstava”, dodao je Boris Centner, član Uprave Erste banke.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb