e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Zaprimljeno 9864 tražbina

Nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, ukupno je zaprimljeno 9864 tražbina Agrokorovih vjerovnika. Dodatno se očekuju prijave za povezana i ovisna društva po dopunjenom rješenju za što je rok do 20. lipnja.

“Do sada je zaprimljeno 8038 pošiljaka od kojih veliki broj sadrži i nekoliko prijava tražbina”, rekla je izvršna direktorica u Agrokoru Marta Bogdanić te dodala kako se mogu očekivati i dodatne pošiljke koje su poslane poštom ili nekom drugom kurirskom službom, a nose adekvatan datum slanja.

Inače, tvrtke iz sustava Agrokora putem Zagrebačke burze izvijestile su da će revizorsko izvješće za 2016. biti gotovo do 31. srpnja, a financijska izvješća za prvi i drugi kvartal ove godine najkasnije do 31. kolovoza jer novi revizor PwC, zbog neplanirano velikog obujma posla, ne može završiti reviziju poslovanja u prvotno procijenjenim rokovima. Jamnica, Belje i PIK Vinkovci objavili su i očitovanja svojih uprava na upite dioničara zaprimljene na glavnim skupštinama održanima početkom lipnja, a među kojima su i odgovori o potraživanjima, obvezama te izdanim jamstvima u korist Agrokora. Prema tim podacima, ukupan iznos prijavljenih potraživanja Jamnice iznosi 1,36 milijardi kuna, od kojih 1,06 milijardi kuna prema Agrokoru, dok ukupne obveze te tvrtke prema povezanim društvima iznose 25,9 milijuna kuna. Potraživanja Belja prema svakoj pojedinačnoj povezanoj osobi na dan 10. travnja iznose ukupno 106,06 milijuna kuna, od čega se 53,2 milijuna kuna odnosi na PIK Vrbovec, dok u stavci obveza Belje iskazuje iznos od ukupno 987,6 milijuna kuna, od čega se na Agrokor odnosi 899,6 milijuna kuna. Potraživanja PIK-a Vinkovci iznose 36,4 milijuna kuna, od kojih 14,07 milijuna kuna prema tvrtki Eko Biograd te Konzumu 11,04 milijuna kuna, dok obveze PIK Vinkovci (zajedno s tvrtkama kćerima Eko Biograd i Felix) iznose 1,1 milijardu kuna, od čega se najveći dio odnosi na Agrokor, 799,5 milijuna kuna, te Agrokor trgovinu 293,8 milijuna kuna

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb