e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Stop izvozu hrastovih trupaca

Od kraja prošloga tjedna zabranjen je izvoz hrastovih trupaca na rok od dvije godine, najavio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na 14. drvnotehnološkoj konferenciji, najvećem godišnjem skupu drvoprerađivačke industrije Hrvatske i regije Jugoistočne Europe održane prošloga tjedna.

“Nažalost, Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine. Upravo zato uvest ćemo aktivne mjere za poticanje finalizacije i povećanja dodane vrijednosti proizvoda. Od subote je na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonila sva moguća fitosanitarna i zdravstvena ograničenja. Godišnji prihod ovog sektora je oko 13 milijardi kuna, od toga više od devet milijardi kuna dolazi iz izvoza, s čime se može zapravo malo koji sektor pohvaliti”, rekao je Tolušić. Dodao je kako je u proteklih sedam mjeseci od njegova preuzimanja resora napravljeno mnogo - od promjene uprave Hrvatskih šuma i uspostave dobre komunikacije s novim vodstvom, do potpisivanja pisma razumijevanja s drvoprerađivačkim sektorom, u kojem su prihvaćeni svi uvjeti koje su zahtijevale tvrtke iz ovog sektora.

Urediti sustav raspodjele drvne mase

“Velik je pritisak na sirovinu, što je razumljivo, ali cilj nam je maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Stvari ćemo posložiti kako treba - ili nikako”, zaključio je Tolušić.

Ovim skupom šaljemo poruku na međunarodnu scenu o tome tko smo i koliko vrijedimo, a to je jako puno, kaže predsjednik sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, te direktor i vlasnik Pan parketa Daniel Smiljanić. “Ono što želimo jest snažnije povezati sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog ministarstva i intenzivno odgovarati na razvojne izazove. Na razini zemalja Jugoistočne Europe Hrvatska je ostvarila uvjerljivu poziciju sektorskog lidera u preradi drva kao pokretač mnogih inovativnih politika, strategija i poticajnih mjera”, kaže Smiljanić. Pokrovitelji konferencije su bili Ured predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Ured rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede bilo njen suorganizator.

Važnost drvoprerađivačke industrije za nacionalno gospodarstvo - kroz koji se ostvaruje 3,6 posto bruto domaćeg proizvoda i više od 9,3 milijarde kuna deviznih prihoda - prepoznao je gotovo cijeli državni vrh. Odlični rezultati sektora na području izvoza, razvoja novih proizvoda, ali i u povlačenju sredstava iz različitih operativnih programa kroz proteklih 15 godina te kontinuitet ovog središnjeg skupa osigurali su prisustvo više od 350 predstavnika industrije te sudionika iz politike i institucija. Na skupu je mogućnosti zapošljavanja u drvnom sektoru kroz mjere aktivne politike zapošljavanja predstavio ministar rada i socijalnog sustava Tomislav Ćorić.

“Drvno prerađivačka industrija izuzetno je važna za gospodarski i demografski opstanak ruralnih krajeva. Ako omogućimo rad i normalan život od rada, zaustavit će se iseljavanje. Na tom tragu je i promjena mirovinskog sustava te produljenje radnog vijeka do 67. godine”, ističe Ćorić.

Nakon niza godina u kojima uprava Hrvatskih šuma, najvećeg dobavljača sirovine za domaću industriju, nije prepoznavala važnost ovog skupa za industriju, na konferenciju je ovog puta došla cijela njena uprava i njen predsjednik Krunoslav Jakupčić. “Moja osobna, ali i misija Hrvatskih šuma, je pridonijeti tome da drvo postane ključno konkurentsko oružje u tržišnoj utakmici”, istaknuo je Jakupčić.

Pozicioniranje na ino tržištima

Drugog dana konferencije proizvođači pilanskih i tehnologija za proizvodnju energije iz drva te tvrtke koje se bave finalnom obradom drva u proizvode predstavili su inovativna rješenja i pokazali da ovaj sektor sudjeluje u industrijskoj revoluciji kroz digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa.

Nužno je više naglašavati izvoz i pozicioniranje na međunarodnim tržištima, ocijenio je saborski zastupnik Joško Klisović. “Upravo zato pozivam tvrtke da aktivnije koriste usluge Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Hrvatskog sabora. Ključ uspjeha je poznavanje tržišta na koje se izvozi, a u tome institucije mogu i moraju dati podršku”, kaže Klisović.

Iako su drvoprerađivači prilično aktivni kada je u pitanju mobilizacija poticaja, još uvijek su ulaganja u istraživačko-razvojne aktivnosti najmanje zastupljena, što svakako u budućnosti treba poboljšati, kaže direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran. “Mi na tome aktivno radimo i upravo zato smo na marginama konferencije sudjelovali na sastanku projektnog konzorcija FORESDA (u okviru programa INTERREG) zajedno s drugim međunarodnim stručnjacima za inovacije, biomasu i regionalni razvoj”, dodaje Kavran.

Na konferenciji je potpisano i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma i Udruženja drvoprerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine, a definirat će se i način izvještavanja i koeficijente kontrole u svim područjima. 

Šverc drveta Okrene se više od milijarde kuna 

Prema procjenama sudionika konferencije, na švercu drveta godišnje se okrene više od milijarde kuna. Cijena kubika hrastovine na domaćem tržištu iznosila je oko 100 eura, dok se na stranim tržištima mogla postići cijena između 300 i 400 eura. Iako se potencijalnim švercerima sirovina iz šuma nije izravno prodavala, na tržištu je vladao priličan nered. Hrvatske šume nisu švercerima prodavale trupce za izvoz, no nije se kontroliralo gdje drvo završava, nego su se izdavale lažne fakture, a trupci su odlazili u Italiju, Austriju, Njemačku, pa čak i u Egipat.

Godišnje se u šumama, kojima upravljaju državne Hrvatske šume, posječe oko 5,1 milijun kubika drva, no domaća industrija traži puno više od te količine. Upravo zato najbolji način kako da se time upravlja jest kroz prodaju onima koji toj sirovini dodaju što veću vrijednost, kažu u Hrvatskim šumama.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb