e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Zlatna bilanca: Najbolja tvrtka - Infinum

Financijska agencija dodijelila je proteklog tjedna nagrade za najbolje tvrtke u Hrvatskoj. Glavnu nagradu Zlatna bilanca za prošlu godinu dobila je karlovačka informatička tvrtka Infinum, a kriterij za tu nagradu bio je financijski rejting te tvrtke. “Bilo nam je neobično da smo uopće nominirani, a kamoli da smo najbolji”, rekao je nakon uručenja nagrade Josip Bišćan, jedan od suvlasnika te tvrtke. “Ono što imamo jest zdravi sustav poslovanja, od dobavljača do menadžmenta. Vjerujem da će nam ova nagrada biti poticaj i za iduće dobre godine poslovanja”, kaže Bišćan.

Izuzetno mi je drago bilo čuti koje tvrtke su bile nominirane i koji su Finini kriteriji za ovaj odabir, rekao je na svečanom uručenju nagrada ministar financija Zdravko Marić.

Lani 40.000 radnih mjesta

“Prošla poslovna godina nam je još uvijek aktualna jer pratimo njene rezultate na području makroekonomije i gospodarskog rasta. To je zasluga i Vlade, ali, naravno, i poduzetnika. Zadovoljan sam što smo uspjeli u situaciji koja je bila izazovna svesti deficite i dugove na održivu razinu. Siguran sam da će se uz adekvatnu političku stabilnost, kao glavni preduvjet, ti rezultati nastaviti i dalje. Raduje me da je u prošloj godini zabilježeno 40.000 radnih mjesta više nego u godini prije, a rekordna je i neto dobit od 24 milijarde kuna. To nas čini sretnijima, a i državna je blagajna nešto punija. Sve je to posljedica rada hrvatskih poduzetnika koji su razdoblje recesije preživjeli i sa zdravim osnovama ušli u gospodarski rast. Država mora olakšavati uvjete poslovanja i eliminirati barijere kako bi gospodarstvenici mogli stvarati dodanu vrijednost”, istaknuo je Marić dodavši kako država neće i ne smije biti prepreka i stvarati dodatni teret poduzetnicima. “Zato idemo u fiskalnu konsolidaciju i daljnje smanjenje javnoga duga. No te brojke ostaju samo brojke dok ne dođu do svakog građanina. Politička stabilnost je nužan, ali ne i dovoljan uvjet gospodarskog rasta”, zaključuje Marić.

 Ekonomski analitičar Velimir Šonje je na skupu prikazao rezultate poslovanja hrvatskog gospodarstva prema financijskim pokazateljima. “Izuzetno mi je drago pokazati rezultate koji su jako dobri. No tu je ključan izvoz. Prije krize izvoz je rastao kao i BDP, no to se promijenilo. Sada izvoz raste puno više od BDP-a i istodobno bilježimo rast bez rasta javnog duga”, ističe Šonje. Dodao je kako će se upravo ta činjenica prenijeti i na financijske rezultate svih kompanija u Hrvatskoj. “U strukturi gospodarstva, mikro i mali poduzetnici ostvarili su iznimne rezultate – mikro tvrtkama bruto dobit je rasla 40 posto, a trošak rada povećan im je za 17 posto. Istovremeno, za razliku od mikro i malih i srednjih, veliki su stagnirali”, ocijenio je Šonje i napomenuo kako su ovi podaci bez brojki koje se odnose na tvrtke iz sustava Agrokora. Prema podacima Fine, ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika, njih 114.483, lani su porasli za 5,1 posto, na 633,1 milijardu kuna, dok su ukupni rashodi povećani za blažih 3,9 posto, na 602 milijarde kuna.

Mikro poduzeća - najsnažnije povukla gospodarstvo

Prema analizi najsnažnije su gospodarstvo povukla mikro poduzeća. Čak 90 posto povećanja zaposlenosti od više od 42.000 u prošloj godini došlo je iz mikro i malih poduzetnika. Najveći rast zabilježen je u djelatnosti profesionalnih i poslovnih usluga koji nosi 10 posto BDP-a i zaposlenosti i ujedno najbrže raste. Industrija je rasla u obujmu od pet posto, a nominalni prihod porastao je 1,5 posto. Istovremeno državna poduzeća glavni su razlog guranja sektora velikih prema dolje. Prema analizi najveće kompanije, njih 184, povećalo je izvoz za više od 10 milijuna kuna godišnje te su generirali rast i otvaranje više od 3000 novih radnih mjesta. Državne tvrtke istovremeno padaju, dok financijski sektor stagnira. Državnim tvrtkama pada prihod i to za 400 milijuna kuna, a u financijskom sektoru prihodi su na istoj razini kao i godinu prije. Istovremeno broj zaposlenih pao je za 3000 u ova dva sektora.

“Državni sektor se nije reformirao, nije bilo restrukturiranja niti je došlo do njegove privatizacije. Imamo ozbiljnu promjenu i dinamiku u gospodarskoj strukturi. Ključno je podržati rast malih i srednjih poduzeća i to kroz kapital jer je njihova kapitalna snaga ključna. S druge strane, trebamo pomoći i izvoznicima koji vuku gospodarstvo te krenuti s bržim i dubljim restrukturiranjem državnih poduzeća”, zaključuje Šonje. 

 

Dobitnici Zlatne bilance 

•       Sunčane šume, Đakovo, kategorija: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo

•       Kamenolom Gorjak, Gornje Jesenje, kategorija: Rudarstvo i vađenje

•       Decospan Mato Furnir, Oprisavci, kategorija: Prerađivačka industrija

•      Termoplin, Varaždin, kategorija: Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija

•      Spectra-media, Zagreb,  kategorija: Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije  okoliša

•       Deltron, Split, kategorija: Građevinarstvo

•       H&M Hennes&Mauritz, kategorija: Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala

•       Trade Air, Velika Gorica, kategorija: Prijevoz i skladištenje

•       Nokturno, Zagreb, kategorija: Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane

•       Infinum, Karlovac, kategorija: Informacije i komunikacije

•       Saipem podružnica u RH, Rijeka, kategorija: Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti

 

Kriteriji za nagradu Devet godina Zlatne bilance 

Zlatna bilanca je nagrada koju Financijska agencija već devet godina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija - pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, izabire se prema tim kriterijima te ima najvišu ocjenu financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji.

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb