e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Stiže novi kredit

Privremeno vjerovničko vijeće dalo je zeleno svjetlo izvanrednoj upravi Agrokora za potpisivanje ugovora o financijskom aranžmanu od 480 milijuna eura, u koji je uključeno i 80 milijuna eura kredita koji su Agrokoru odobrile domaće banke u travnju. Za davanje suglasnosti glasali su predstavnici velikih dobavljača, malih dobavljača, osiguranih vjerovnika i imatelja obveznica, dok su svoju suglasnost uskratili predstavnici neosiguranih vjerovnika, među kojima je najveći svakako Sberbank. Sveukupno financiranje u iznosu do 480 milijuna eura strukturirano je kao dugoročni zajam, a ključni uvjeti novog financijskoga aranžmana su 1:1 odnosno roll-up model refinanciranja duga nastaloga prije pokretanja postupka izvanredne uprave.

Dobavljačima kredit od 50 milijuna eura

Dobavljači su pak iskazali spremnost sudjelovati u punjenju Konzumovih polica, i to robnim kreditom vrijednim 50 milijuna eura. I za taj kredit također će vrijediti roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, čime je djelomično ispunjen raniji zahtjev dobavljača za jednakim tretmanom njih i financijskih institucija. U robnom kreditu mogu sudjelovati svi dobavljači i proizvođači koji to žele, dok će se količine robe operativno dogovarati s upravama kompanija iz sastava Agrokora.

Kada se sve zbroji, ukupni iznos cijelog kreditnoga aranžmana je 530 milijuna eura, a ako se uzme u obzir omjer 1:1 (iz roll-upa), ukupni financijski aranžman je 1,06 milijardi eura.

“Ovo je zadnje kreditno zaduženje Agrokora pod izvanrednom upravom, kojim ćemo stvoriti preduvjete potrebne za uspješno restrukturiranje kompanije. Ako koja od kompanija iz koncerna ne bude imala traženu profitabilnost i ne bude mogla samostalno opstati na tržištu, ići će u likvidaciju”, rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak te dodao kako su sadašnji uvjeti kreditiranja puno bolji nego pri odobravanju prvog kredita od 80 milijuna eura. Novi kredit bit će odobren na rok do 15 mjeseci uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje, dok će jamstva biti sva materijalna i nematerijalna imovina Agrokora koja do sada nije bila opterećena. Novi kredit osigurat će imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management, dok će tranšu financiranja na domaćem tržištu aranžirati Zagrebačka banka. Samo financiranje bit će strukturirano tako da je za sve ostale banke i vjerovnike koji ispunjavaju uvjete iz ugovora do kraja lipnja otvorena mogućnost sudjelovanja u kreditu. Tako bi domaće banke mogle sudjelovati sa 160 milijuna eura u novom kreditu, strane banke sa 170 milijuna eura, a imatelji Agrokorovih obveznica sa 150 milijuna eura.

Prva tranša već stiže na račun

Prva tranša novog kredita od 100 milijuna eura već bi ovoga tjedna trebala biti na Agrokorovu računu.

Inače, o novom kreditu se raspravljalo i na sastanku Koordinacije proizvođača i dobavljača prošloga petka. Predstavnici proizvođača i dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora upoznali su svoje kolege s detaljima financijskog aranžmana, objašnjavajući pritom razloge zašto su izvanrednom povjereniku dali svoju suglasnost za novo zaduženje.

Najvažnija vijest za brojne dobavljače je da će 150 od ukupno 480 milijuna eura otići za isplatu starog duga. Malim obrtnicima i OPG-ovima bit će isplaćeno oko 30 milijuna eura starog duga, najvjerojatnije već do kraja lipnja. Tu su odluku jednoglasno podržale sve velike tvrtke u Koordinaciji, a ovime bi Agrokor u potpunosti namirio stara potraživanja prema malim proizvođačima, nakon čega oni prestaju biti vjerovnici koncerna. Otprilike 120 milijuna eura novog kredita ide za isplatu robnih regresnih mjenica te robe isporučene prema klasičnim komercijalnim uvjetima prije dolaska izvanredne uprave. Očekivano, najviše govora na sastanku bilo je upravo o definiranju kriterija isplate starog duga te je glasovanjem usvojeno načelo proporcionalnosti, odnosno svakom dobavljaču jednak postotak starog duga. Dobavljači očekuju da isplate prvih rata krenu već početkom ovoga tjedna.

Kredit u skladu s lex Agrokorom

Inače, dan prije održavanja sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora na kojoj se raspravljalo o financiranju, Sberbank je od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražio da se Agrokoru i Ramljaku zabrani sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model, tvrdeći da takav model nije podržan hrvatskim propisima, da je u suprotnosti s lex Agrokorom, te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje Agrokorovom imovinom na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući i samu državu. No Trgovački sud je odbacio taj zahtjev. “Ima različitih tumačenja zakona. Mi imamo tumačenje naših pravnika i pravnih savjetnika koji kažu da je sve u skladu s lex Agrokorom”, rekao je Ramljak koji se nada da će u novom kreditu sudjelovati i Sberbank. 

Skupština Konzuma Predstavnik Agram Grupe protiv Todorićeva opoziva 

Prošli ponedjeljak, nakon skupštine Konzuma, Ante Ramljak je rekao kako je predstavnik Agram Grupe glasovao protiv opoziva Ivica Todorića iz Nadzornog odbora Konzuma. Todorić je pak tijekom dana izvijestio javnost da je podnio ostavku.

Predsjednik Uprave Agram Investa Ivan Krivičić, koji je na skupštini Konzuma glasovao protiv Todorićevog opoziva, odbacio je navode da su povezani s bivšim čelnikom Agrokora. Rekao je kako su “u nedostatku komunikacije izvanredne uprave Agrokora, glasovali u cilju zaštite interesa samog Društva i vlastitih interesa. Naši interesi podudarni su s interesima svakog imatelja dionica, a to su održivo i uspješno poslovanje Društva te zaštita radnih mjesta”.

Koncern Agram putem repo ugovora stekao je 21,45 posto dionica Konzuma, 51 posto dionica Agrolagune i manje udjele u Belju, Vupiku i PIK-u Vinkovci. Vrijednost tih repo ugovora bio je 296 milijuna kuna. “Za taj iznos Agram je dobio udjele u nizu Agrokorovih kompanija i to praktički znači da je za tih 296 milijuna kuna manje kredita na Agrokoru”, rekao je Ramljak koji je na Trgovačkom sudu u Zagrebu pokrenuo pobijanje tih ugovora koji su sklapani prije pokretanja postupka izvanredne uprave.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb