e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Vujčić: Bankarski sustav je vrlo stabilan

Poteškoće u vezi s Agrokorom ne ugrožavaju bankarski sustav u Hrvatskoj, istaknuo je prošli tjedan guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nakon Godišnje skupštine Europskog fonda za Jugoistočnu Europu, a svoju tvrdnju temeljio je na HNB-ovom stres testu. Naime, u publikaciji Financijska stabilnost koju je objavio HNB navodi se kako je stres test rađen za tzv. temeljni scenarij, koji se zasniva na očekivanim gospodarskim kretanjima s obzirom na recentno kretanje mjesečnih pokazatelja i nastupanje određenih rizika vezanih uz koncern Agrokor. Kombiniranjem povijesnih vjerojatnosti gubitaka definirana je shema potencijalnih gubitaka kreditnih institucija u restrukturiranju Agrokora i to za izravne izloženosti u urednom restrukturiranju trošak iznosi 50 posto, a za neizravne izloženosti prema društvima gospodarski povezanima s koncernom 20 posto. Što se tiče kvalitete kreditnog portfelja banaka, rezultati testiranja u temeljnom scenariju pokazuju da bi agregirani portfelj banaka s 13,8 posto loših kredita porastao na 15,6 posto u 2017. i 14,9 posto u 2018. godini, a približno petina tih omjera otpada na izloženosti generirane financiranjem poslovanja Agrokora.

“Svi naši stres testovi pokazuju da i u najlošijem predviđenom scenariju bankarski sustav ostaje vrlo stabilan, i dalje nijedna od banaka nije ugrožena, no neke od banaka bi, u najgorim scenarijima, mogle trebati dodatnu dokapitalizaciju. Ali sustav definitivno ostaje vrlo stabilan,” rekao je guverner Vujčić dok je na upit može li kriza u vezi s Agrokorom utjecati na tečaj kune, odgovorio kako će HNB i nadalje ustrajati na stabilnom tečaju kune i to ne bi trebalo vezati uz probleme Agrokora.

Ramljak u Srbiji

A proteklog tjedna izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u Beogradu se sastao s upravljačkim kadrovima Agrokorovih kompanija u Srbiji te sa srbijanskim ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem. Ramljak je, prema pisanju medija, na sastanku u srbijanskoj vladi isključio mogućnost da koncern ode u stečaj i ocijenio da se preustroj Agrokora može očekivati u sljedećih godinu do godinu i pol dana.

“Razmijenili smo informacije o tome što se poduzima za stabilizaciju Agrokora u Hrvatskoj. Mi očekujemo prelijevanje pozitivnog scenarija i na kompanije Agrokora koje posluju u Srbiji. Vjerujemo da će se čitava ova priča uspješno okončati’, izjavio je Ljajić nakon sastanka, a u službenom priopćenju Ministarstva se navodi kako je izvanredni povjerenik hrvatske vlade za tvrtku Agrokor sudionike sastanka u Beogradu izvijestio da se ide u pravcu normalizacije poslovanja Agrokorovih tvrtki u cijeloj regiji, da dobavljači u Srbiji i dalje mogu očekivati redovnu isplatu za isporučenu robu te da su proizvodne kompanije u Srbiji, Dijamant i Frikom, u potpunosti spremne za predstojeću žetvu. Dogovoren je i nastavak koordinacije s ciljem praćenja situacije vezane uz poslovanje Agrokora i njegovih dijelova koji posluju u Srbiji.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Mercatora S te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga koje sve zajedno zapošljavaju više od 11.000 radnika. Samo Mercator S, u okviru kojega su trgovine Idea i Roda, u Srbiji ima 660 dobavljača od kojih 490 malih i zapošljava oko 9000 radnika. 

Andrej Plenković još jednom o Agrokoru Našli smo put za komparativno upravljanje krizom 

Premijer Andrej Plenković prošli je tjedan komentirao slučaj Agrokor te istaknuo kako krivce treba tražiti u vlasniku, upravi i upravama različitih kompanija toga društva. “Hrvatskom gospodarstvu i financijskom sustavu prijetio je svojevrsni plimni val ili tzunami koji bi na gospodarstvo i financijski sustav imao razarajući efekt i koji bi ugrozio radna mjesta svih ljudi zaposlenih u toj kompaniji ili u onima koje su na nju vezane. Stoga smo, u tišini, staloženo i bez kreiranja negativnih vibracija i panike, radili na izvanrednom lijeku za izvanrednu situaciju, na Zakonu o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja”, rekao je premijer ističući kako su našli put koji je u skladu s Ustavom, zakonom i komparativnom praksom u europskim zemljama, a koji je omogućio komparativno upravljanje krizom.

 Konstituirano Savjetodavno tijelo za Agrokor Martina Dalić zatražila da Ramljak nadopuni svoje prvo izvješće 

Savjetodavno tijelo za Agrokor održalo je prošli tjedan konstituirajući sastanak, a za predsjednicu tog tijela imenovana je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja. Uz nju, članovi Savjetodavnog tijela su predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec te predstavnik radnika koji se mijenja svaka tri mjeseca između predsjednika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Denisa Paradiša i Zlatice Štulić, predsjednice Sindikata trgovine Hrvatske. Sastanku je nazočio i izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak koji je, prema Zakonu o postupku izvanredne uprave, dužan svaki mjesec, do prihvaćanja nagodbe, podnositi Ministarstvu gospodarstva, Savjetodavnom tijelu, Trgovačkom sudu u Zagrebu i Vjerovničkom vijeću izvješće o gospodarskom i financijskom stanju Agrokora te o provedbi mjera predviđenih Zakonom o izvanrednoj upravi. “Prema informacijama koje je izložio povjerenik užurbano se radi na nastavku prethodne injekcije likvidnosti, te se razgovara s potencijalnim kreditorima. Ja očekujem da će taj posao biti gotov u sljedeća dva do tri tjedna“ izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić koja je članove Savjetodavnog tijela obavijestila da je od izvanrednog povjerenika zatražila nadopunu prvog mjesečnog izvještaja još detaljnijim podacima o gospodarskom i financijskom stanju u kojem je izvanredna uprava zatekla operativne kompanije u sustavu Agrokora te da će nadopunjeni izvještaj biti tema sljedeće sjednice.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb