e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Učiti od iskusnih i uspješnih

Erasmus za poduzetnike početnike je prekogranični program razmjene koji pruža poduzetnicima, u prve tri godine njihova poslovanja ili onima koje tek žele postati poduzetnici i imaju poslovnu ideju, priliku za usvajanje znanja kod iskusnijih poduzetnika u nekoj od zemalja članica Europske unije. Novi poduzetnici borave kod onih iskusnih i surađuju u razdoblju od jednog do šest mjeseci, a boravak im dijelom financira Europska komisija putem posredničkih organizacija. Posrednička organizacija u nas je Hrvatska gospodarska komora. Poduzetnik početnik koji ulazi u program Erasmus na osnovi predstavljenog poslovnog plana kao najvažnijeg dijela aplikacije sklapa ugovor s HGK-om te dobiva stipendiju između 530 i 1100 eura za troškove boravka u inozemstvu, što ovisi o razvijenosti zemlje u kojoj boravi.

Ovaj program perspektivnim europskim, a ujedno i hrvatskim poduzetnicima omogućuje usvajanje potrebnih vještina, znanja i iskustva za pokretanje i uspješno vođenje tvrtke u Europi, rekla je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić na konferenciji Pet godina programa Erasmus za poduzetnike početnike u Hrvatskoj. “HGK je partner u ovom programu od 2012., a do prošle je godine ostvareno 18 razmjena hrvatskih mladih poduzetnika s uspješnim i iskusnim poduzetnicima iz EU-a te 14 razmjena u okviru kojih su mladi poduzetnici iz Španjolske, Slovenije, BiH i Italije boravili kod iskusnih i uspješnih hrvatskih poduzetnika”, kazala je Tajana Kesić Šapić. Mladi hrvatski poduzetnici na zamjeni su prosječno bili četiri mjeseca, najčešće u tvrtkama koje se bave marketinškim i promotivnim uslugama, IT sektorom, turizmom, a najtraženije destinacije bile su Italija, Španjolska, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Belgija.

Kako pronaći kupce i kapital?

U iduće četiri godine na raspolaganju su 103.000 eura za hrvatske poduzetnike početnike, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš. “Dva pitanja koja muče sve poduzetnike su pronalazak kupca i pronalazak kapitala. Mi u HGK-u poduzetnicima putem svojih programa pomažemo u rješavanju financijskih pitanja, putem online Kataloga hrvatskih proizvoda te u području inovacija, istraživanja i razvoja posredstvom Centra za industrijski razvoj CIRAZ”, dodao je on. Na konferenciji su vlastita iskustva mladim poduzetnicima predstavile domaće tvrtke koje su ugostile strane poduzetnike početnike kao i poduzetnici početnici koji su koristili ovaj program i stekli nova znanja u inozemstvu.

Odvjetnica Danija Budimir bila je korisnica programa jer je željela otvoriti odvjetnički ured, a s obzirom na to da je radila u korporaciji, nije znala kako voditi ured. “Htjela sam poboljšati svoje vještine u komunikaciji s klijentima, zastupati klijente na sudu, a ujedno je to bila izvrsna prilika za usavršavanje njemačkoga jezika”, kaže Danija Budimir.

Vlasnik informatičke tvrtke 1Klik Rusimir Agić sudjelovao je u programu kao domaćin mladim poduzetnicima iz Slovenije. “Ovo je izuzetno koristan program za poduzetnike koji može pomoći mladim ljudima u stjecanju znanja i iskustava koja nisu mogli dobiti tijekom školovanja”, kazao je Agić. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb