e-Privredni

A+ A A-

Ramljak: Tražimo 30 dana mira

Pozdrav iz reaktora. Mogu vas obavijestiti da se jezgra polako počela hladiti, stvari su pod kontrolom, situacija nije do kraja sigurna, ali se smiruje i polako se okrećemo unutarnjem restrukturiranju te razgovorima s dobavljačima i kompanijama o njihovoj profitabilnosti, kazao je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak govoreći o stanju u tom koncernu na kraju tjedna u kojem su dominirali razgovori s dobavljačima i bankama o potpisivanju promemorije za moratorij na mjenice koje se ne bi naplaćivale barem 30 dana. Ukupan iznos tih eksternih mjenica veći je od 3,1 milijardi kuna, a promemorija je poslana na adrese svih 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društava te drugih financijskih institucija. Do petka poslijepodne svoj potpis stavilo je 15 banaka koje su zastupale

72 posto vrijednosti svih mjenica te oko 60 dobavljača čiji potpisi generiraju 30 posto ukupnog iznosa.

“Važno je to da smo zatražili moratorij na mjenice do 31. svibnja jer je krajnji rok za prijavu tražbina 10. lipnja. Ako propadnu razgovori o tome kako ćemo te mjenice tretirati, oni još imaju vremena da ih prijave kao tražbinu prema kompaniji. Jasno da bi time dio dobavljača bio ugrožen, ali to nije toliko rizično za cijeli sustav’’, rekao je Ramljak. Kad su mjenice u pitanju, važno je istaknuti da je nešto više od četiri milijarde kuna otpadalo na interne mjenice unutar koncerna, a dok ova 3,1 milijarda čini eksterne mjenice dobavljača kao što su Kraš, Franck...

Ramljak je dodao kako je odabrana konzultantska kuća za restrukturiranje te se očekuje da će ovoga tjedna Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dati svoju suglasnost za potpisivanje ugovora. Podsjetimo, razgovaralo se s predstavnicima šest konzultantskih tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje - Ernst&Youngom, McKinseyjem, AlixPartnersom, Boston Consulting Groupom, Roland Bergerom i KPMG-om te bi najvjerojatnije budući konzultant za restrukturiranje trebao biti netko od njih.

Moratorij od mjesec dana

Sama promemorija definira i uređuje odnose dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica, a poštujući načelo suradnje te raspodjele rizika i troška. Potpisivanjem promemorije vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se, uz određene uvjete, nad dobavljačima ne provode prisilne naplate, odnosno da vjerovnici ili financijske institucije koji je potpišu neće kretati u prisilnu naplatu do 31. svibnja ove godine, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača. U bilateralne pravne poslove spada i odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit koji su odobrile kreditne institucije ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču. Na dan 30. rujna 2016. godine Agrokor je imao 16 milijardi kuna obveza prema dobavljačima, od čega se šest milijardi odnosi na obveze prema dobavljačima u regiji, a ostatak na obveze prema dobavljačima iz Hrvatske, s tim da je otprilike 2,5 milijardi kuna otpadalo na fakture za isporučenu robu, a ostatak su bile mjenice.

“Potpis znači pristanak na moratorij od 30 dana. Nitko neće izgubiti prava, Agrokor će u konačnici sve te mjenice preuzeti na sebe. To je 30 dana mira kako bi se našlo konačno rješenje”, istaknuo je Ramljak.

Kada je riječ o dugoročnoj likvidnosti sustava, Ramljak je rekao da je napravljena analiza novčanog tijeka koja pokazuje da je iz tekućeg priljeva osigurana likvidnost do sredine lipnja. “Zasad još nije poznato koliko će biti potrebno svježih sredstava da bi se pokrile sve obveze koje dolaze na naplatu i rokovi plaćanja dovedu u odgovarajuće okvire”, rekao je Ramljak te istaknuo kako su, kad je riječ o novom financiranju, razgovori s kreditorima tek počeli.

“Agrokor je bio harmonika koja se rastezala prema dobavljačima. Sada mi tu harmoniku pokušavamo vratiti kako bi ta plaćanja bila u rokovima”, naglasio je Ramljak koji se nada da će od 1. lipnja tvrtke iz koncerna poput Konzuma biti u situaciji da svoje obveze servisiraju na vrijeme.

Bez komentara na ministra Gorana Marića

Posebni Vladin izaslanik za Agrokor nije želio komentirati izjave ministara državne imovine Gorana Marića koji je gostujući na Hrvatskom radiju rekao kako bi trebalo prekinuti štetne ugovore između Agrokora i povezanih društava jer zbog tih ugovora, čija je godišnja vrijednost dosezala 500 milijuna kuna, tvrtke poput Jamnice, Leda i Tiska nisu mogle plaćati dobavljače. Podsjetimo, ministar državne imovine je rekao i kako zbivanja u Agrokoru nisu iznenađenje te da očekuje da će povjerenik odgovoriti zadaćama, a jedna od njih je i raskidanje ugovora koje je Agrokor imao s povezanim društvima. A koji su po Marićevim riječima bili štetni za ta povezana društva. 

Trgovački sud u Zagrebu - Proširena lista povezanih i ovisnih društava 

Trgovački sud u Zagrebu prošli je tjedan proširio listu povezanih i ovisnih društava s još njih dvadesetak u kojima Agrokor ili njegova povezana društva drže najmanje 25 posto udjela. Među njima su primjerice A.N.P. Energija, Zagreb plakat, Vinarija Novigrad, Karisma Hotels Adriatics i s njim povezana društva, kao što su Hoteli Kololočep ili Hoteli Živogošće... Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak obavijestio je Trgovački sud da je uvidom u dokumentaciju naknadno, nakon otvaranja postupka izvanredne uprave, utvrdio da postoje Agrokorova društva koja ispunjavaju uvjete iz Zakona o postupku izvanredne uprave, a koja nisu bila navedena u prvobitnom dužnikovom prijedlogu koji je podnijela bivša uprava koncerna. A zakonom je propisano da se povezanim i ovisnim društvima smatraju one tvrtke u kojima tvrtka nad kojom se pokreće izvanredna uprava drži najmanje 25 posto udjela. Kad je 10. travnja otvoren postupak izvanredne uprave nad Agrokorom, tada je postupak otvoren i za njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj.

Sberbank Planiraju se rezervacije za kredite Agrokoru 

Prema pisanju ruskih medija, Sberbank planira izdvojiti rezervacije za kredite Agrokoru, a čelni čovjek banke Herman Grefza izjavio je da su uključeni u pregovore o tome kakvo je restrukturiranje potrebno Agrokoru i što se planira raditi dalje. “Mi izdvajamo rezervacije. To smo učinili u ožujku, a sada i u travnju. Za sada se radi o 50 posto”, rekao je on. Ruski mediji također su se bavili problemom Agrokorove visoke zaduženosti procjenjujući kako se ona kod ruskih banaka kreće oko 1,3 milijarde eura, od čega se na Sberbank odnosi milijarda eura. Ruski je Sberbank početkom travnja, kada je objavio podatke o poslovanju u prvom tromjesečju, objavio kako je banka “stvorila dovoljne rezerve za velikog dužnika, međunarodni maloprodajni lanac”.

ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb