e-Privredni

A+ A A-

Osnovan regionalni specialis team

Sve je očitije da će kriza u Agrokoru biti prilika za testiranje originalnih modela za njeno rješavanje ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, odnosno u zemljama u kojima ta kompanija posluje. Tako je Agrokor prošloga tjedna spojio resorne ministre Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore na sastanku u Beogradu na kojem je stanje u tom koncernu bio jedina tema i kojim je predsjedavao srpski premijer Aleksandar Vučić. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, što znači da se reklo i puno više nego što se moglo zaključiti iz službenog priopćenja i kratkih izjava domaćina. Poruka je upućena i samim popisom sudionika tog sastanka, ali više onima kojih nema na tom popisu, a morali bi, po svakoj logici i važnosti cijele priče, biti prvi pozvani. Riječ je dakako o predstavnicima Republike Hrvatske i koncerna Agrokor.

Dijalog se očekuje

Možda bi se objašnjenje moglo izvući i iz izjave ministra trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića, službenog domaćina sastanka. “Mi samo plaćamo ceh onoga što se događa u Hrvatskoj i želimo dijalog s Hrvatskom”, istaknuo je Ljajić dodavši “mi ne možemo davati prognoze, ali gledamo što se događa u Hrvatskoj”. Što je vrlo indikativno jer ukazuje da u ovome postoje dvije strane: domicilna i regionalna, odnosno majka i tvrtke-kćeri. I da se dijalog očekuje jer ga do sada nije bilo, pa se pozicija jača udruživanjem i institucionaliziranjem interesne suradnje.

Glavna vijest, odnosno konkretan zaključak sastanka je formiranje specijalnog tima. “Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i poduzimanja aktivnosti na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja tvrtki u sastavu Agrokora u svakoj od četiriju država”, ističe se u službenom priopćenju Ministarstva trgovine.

Umjesto lex specialisa, dakle, regionalni specialis team. Što ne znači da još specijalnih zakona za Agrokor neće biti. “Čuli smo za slovensko iskustvo i lex Mercator. Kod nas nema potrebe za lex specialisom. Za sada”, rekao je Ljajić.

Službeno je priopćeno kako je “izražena spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog koncerna Agrokor”. Dodaje se i kako su se srpski premijer Vučić i ministri iz regije usuglasili da će Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija kontrolirati financijske i robnih tijekove kompanija vezanih uz Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u tim državama.

“Problem se rješava u Zagrebu, jer je tamo kriza, ali i u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu i Podgorici, kako bi se izbjegla šteta kod tvrtki-kćeri i kako bi svi dobavljači imali ravnopravni tretman”, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je jedini, uz Ljajića, dao izjavu za medije nakon sastanka. Ostali ministri se, pak, nisu očitovali.

Zaštita tvrtki umreženih u Mecator S

Premijer Vučić je u kratkoj izjavi pred početak sastanka rekao kako je Srbija, na temelju mjera koje je Vlada donosila, obavila uvid u financijske transakcije poduzeća koja posluju u sustavu Agrokora u Srbiji. “Tamo gdje ima neisplaćenih 20, 30, 40 milijuna eura, nećemo dopustiti da se preliju na štetu domaćih kompanija. To je jedino moguće”, ocijenio je Vučić. Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće tvrtke, Vučić je ustvrdio da se Vlada Srbije može odlučiti na neke određene privremene mjere pred Privrednim sudom. Najavio je i kako će Srbija inzistirati na plaćanju robe, poreznih obveza te kontrolirati devizni odljev, štiteći 700 srpskih kompanija poslovno i financijski umreženih u Mercator S(rbija). “Kad je riječ o Mercatoru S, tu imamo direktan financijski ugovor sa slovenskim Mercatorom, a ne s Agrokorom što nam omogućuje neki oblik neoviosnosti o Agrokoru, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji”, istaknuo je Vučić.

Što ukazuje na to da će Beograd po pitanju Agrokora bliže surađivati s Ljubljanom, ali da se Zagreb ipak ne može zaobići. 

Tko je sve sudjelovao na sastanku u Beogradu? 

Na poziv ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića, sastanku u Beogradu o Agrokoru nazočili su: ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministarica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić. Sastanku je nazočio i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb